Национални „уџбеници“ за сада противзаконити

30. јануар 2023.

“Не видим законску регулативу, јер нови Закон о уџбеницима није донет, која би сада одобрила штампање националних уџбеника из историје, географије и српског, који би, како је рекао Шарчевић, могли да се нађу пред ђацима 1. септембра, каже за портал Н1 Јасна Јанковић, професорка српског језика и председница Уније синдиката просветних радника, док Марко Шуица, један од аутора Историје за други разред гимназије општег и друштвено-језичког смера, сматра да би „обавезност коришћења оваквих материјала нарушила интегритет и аутономију наставника било ког предмета, што би представљало несмотрену интервенцију у образовни процес“.

Како је нови в.д. директор „Службеног гласника“ Младен Шарчевић изјавио за лист “Политика”, лекције, предмети и области из историје, културе, језика и географије тек треба да буду одређени, као и да се разматра да ли ће сваки разред имати по једну књигу, или ће се штампати три уџбеника – за млађе и старије основце и за средњошколце, али да се нада би они требало да буду пред ђацима 1. септембра.

„Национални уџбеници неће бити на тржишту, статус ће им бити попут изборне школске књиге, а обавезаћемо наставнике да их користе. Видећемо на који начин ће то држава да уреди“, рекао је бивши министар просвете.

“Сада се поставља питање, прво, када ће се променити закон и у ком смеру, јер закон о уџбеницима апсолутно не дозвољава тако нешто, пошто смо ми сада слободно тржиште уџбеника и сваки наставник бира уџбеник, школа бира уџбеник и ништа није обавезујуће. Ако и буду постојали национални уџбеници, како неко може да се обавеже да их користи? Значи, ми не само да би требало да мењамо закон о уџбеницима, него и закон о основама коришћења система образовања. Ми смо закон о основама система прилагодили закону о уџбеницима. Ова најава Шарчевића је потпуно нејасна”, каже за портал Н1 Јасна Јанковић.

Нарушавање интегитета наставника

За Марка Шуицу, уз Шарчевићеву најаву “обавезности” која би “нарушила интегритет наставника” проблематичан је и назив уџбеник јер, каже Шуица, бивши министар просвете је рекао да “постојећи уџбеници остају”.

„Назив за ову врсту публикације не може да буде уџбеник, већ помоћни или додатни наставни материјал, а подсетићу да слични материјали већ постоје као заједнички пројекат Педагошког института Републике Српске и ЗУОВ-а из Републике Србије“, каже Шуица, додајући да мисли да би ово могло да буде нешто слично, али само са препоруком да се користи за обраду одређених тема од националног значаја.

„Мислим да наставници имају пуну слободу да користе додатне наставне материјале, историјске изворе у настави историје који су прилагођени узрасту и у складу са програмима наставе и учења, циљевима и исходима образовања. Држава има право да преко Службеног гласника и Завода за уџбенике, за кога се најављује да ће бити интегрисан са Гласником, штампа материјале, али нисам сигуран да има право да их безусловно намеће“, каже Шуица за портал Н1.

Шарчевић је најавио да неће бити “директног оцењивања за знање из тих уџбеника”, већ да ће они бити “попут допуне за редовно градиво”, али да ће “знање ученика из тих области наставници оцењивати кроз пројекте у којима ће од ђака тражити да користе знања из националних уџбеника”.

“Идеја да имамо неку националну стратегију подржавам, да се ми као народ, као земља сложимо око неких историјских чињеница, око неких географских чињеница, али ако ми тренутно имамо осам буквара, за српски, како ћемо ми да се сложимо, када у једном буквару пишемо Ш са цртом доле а у другом без, док историчари не могу да се сложе ни да ли да предају по областима или хронолошки, а камоли нешто више, каже Јанковић.

Завод за издавање уџбеника није упознат за Шарчевићевом изјавом
Она у изјави за наш портал наводи да је у разговору са Заводом за издавање уџбеника добила уверавања да нису упознати са овом Шарчевићевом најавом „ни ко ће то да саставља, ни ко ће да штампа, прикупља и у каквој су они обавези“.

Идеју о националним „уџбеницима“ први пут је поменуо председник Србије Александар Вучић када је после емитовања филма „Дара из Јасеновца“, који је отворио дебату у јавности, изјавио да ће Влади поднети иницијативу да уџбенике из српског, историје и географије може да „направи само држава“.

„Остало на тржишту можете да пишете шта хоћете, баш ме брига. А ово да пишете и да вам Јасеновац буде десет минута једног часа, е то сад мачку о реп… Неће они више да тумаче. Сад ће држава да напише уџбенике. Или можда неће. Ако ме буде послушала влада, онда ће то тако да буде…“.

Председникова изјава уследила је после наступа тадашњег министра полиције Александра Вулина, који је пред посланицима у Скупштини Србије изјавио да „уџбеник историје мора да напише држава Србија“.

“Уџбеник историје мора да напише држава Србија и само држава Србија сме и може или би бар требало да има јасан и одређен уџбеник по коме ће учити наша деца. У том уџбенику ће бити бар страница о Јасеновцу. Неће бити три реченице у коме нам страни издавачи објашњавају шта је био Јасеновац, у коме нам страни издавачи објашњавају шта је Косово, шта је Сребреница”, рекао је Вулин и додао да ће се, ако други буду писали историју,“наћи нека битанга другосрбијанска“ која ће да каже “Дара из Јасеновца” је ратно хушкање.

После ових изјава уследио је хитан састанак са ресорним министром Бранком Ружићем, који је формирао радну групу за измену Закона о уџбеницима, а план је био да се најкасније до јуна 2021. прописи промене и крене у реализацију израде уџбеника од стране државног издавача – Завода за уџбенике.

Министарство просвете је у јулу 2021. за лист Данас саопштило да је „радна група припремила Нацрт измена Закона о уџбеницима, али да се чекају консултације са кабинетом премијерке Ане Брнабић, као и са Заводом за унапређивање образовања и васпитања, након чега ће документ бити на Влади“.

Скупштина Србије је у међувремену усвојила измене и допуне више закона из области образовања, али не и закона о уџбеницима.

Извор: Н1




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll