Напад на просветне раднике биће кривично дело: За лакше телесне повреде до пет година затвора, за теже до осам

01. јун 2024.

Напад на наставнике биће третиран као кривично дело и кажњаваће се затвором – епилог је преговора представника Владе Србије и репрезентативних синдиката запослених у просвети. Та одредба унета је текст измене и допуне Кривичног законика.

Запослени у просвети тражили су измену Кривичног законика, јер су у последње време све учесталији напади на наставнике и професоре. Последњи у низу био је напад на професора Техничке школе у Бачкој Паланци кога је током часа напао бивши ученик и нанео му тешке телесне повреде.

Тај догађај био је кап која је прелила чашу. Просветари су 16. маја организовали протест у Београду, са захтевом да се иде на измене Кривичног законика и да се напад на наставника третира као као кривично дело по угледу на адвокате.

Изменама Кривичног законика Влада Србије испунила је захтеве просветара. У новој верзији текста измене Кривичног законика, који је предложен од стране Министарства правде, у члану 344 б наведено је: „Ко нападне лице запослено у образовној установи, а у вези са пословима које то лице обавља, казниће се затвором од три месеца до три године“.
У тексту се још наводи да „ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе лаку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или прети употребом оружја, казниће се затвором од шест месеци до пет година“.

„Ако приликом извршења дела из става 1. овог члана учинилац нанесе тешку телесну повреду лицу запосленом у образовној установи или члану његове породице, казниће се затвором од једне до осам година“, наведено је у предложеној верзији текста.

Не мења се Кривични законик само због члана који се односи на наставнике. Биће ту још измена, а радна верзија текста очекује се да уђе у јавну расправу у септембру, а крајем године у скупштинску процедуру.

Марјановић: Измене се углавном односе на средње школе

Добривоје Марјановић, председник Уније синдиката просветних радника Србије каже да се ове измене у Кривичном законику углавном односе на средње школе, где су старији малолетници и пунолетни ђаци.

Насиље над наставницима у основној школи није покривено овим изменама, јер је ту реч о малолетним ученицима. Марјановић каже да су основне школе „покривене“, Правилником о оцењивању где се сваки напад на наставника од стране малолетника сматра најтежим, трећим степеном насиља, који подразумева укључивање полиције и Центар за социјални рад.
„Заправо, нама су проблем трећа лица која долазе са стране у школу. Изменама кривичног законика покривено је и то. Нисам баш презадовољан овим текстом, желео сам да то буде на други начин, али ово је једино што је сада могуће“, навео је Марјановић.

Представници синдиката тражили су да се у текст измене Кривичног законика унесе и одредба која се односи на имовину наставника, као што је дефинисано за адвокате.

„Добили смо објашњење да се под оштећењем имовине код адвоката сматрају канцеларије. За наставнике то би била учионица, а то је државно власништво. Тако да смо од тога одустали“, рекао је он.

И Снежана Романдић Петровић из УСПРС каже за Еуронеwс Србија да је синдикат свестан да предложене измене закона морају да се дораде, али да сматрају да те мере могу превенирати насиље.

„Ми смо задовољни што је до поменутог састанка (представника Владе и синдиката) дошло, јер то указује да је неко чуо наше вапаје које смо већ дуже време упућивали надлежнима. Сматрамо овај договор између Владе и репрезентативних синдиката почетком сарадње у смислу превенирања свих насилних дешавања које имамо у школи. Донекле смо свесни да законска решења морају да иду на дораду, али их поздрављамо не зато што им се радујемо, већ зато што сматрамо да ће оне одвратити евентуалне починиоце да се одваже на насиље којем смо били изложени и у чему смо готово свакодневно“навела је Романдић Петровић.

„Ученици су у највећем броју случајева малолетни и само поштравање казни за кривична дела или увођење нових кривичних дела у суштини не мењају ништа. На малолетне ученике се те санкције не примењују. На њих се примењује Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела и одређене васпитне мере“, рекао је Тинтор за Еуронеwс Србија.

Он је додао да на први поглед делује да је реч о поштравању кривично-правне заштите, а да у пракси то неће донети неку битну промену везано за санкционисање кривичних дела.
Напад на професора у Бачкој Паланци није први случај насиља над наставницима у школи. Пре годину и по дана, 9. новембра 2022. године, у Техничкој школи у Трстенику ученик је на часу енглеског језика измакао наставници столицу. Она је пала, а све су то снимали други ђаци и качили на друштвене мреже.

После тог инцидента уследила је измена неколико просветних закона и правилника, али очигледно да је то било недовољно да се заустави насиље.

Измењени су Закон о основама система образовања и васпитања – ЗОСОВ, Закон о основном образовању и Закон о средњем образовању. Изменама је предвиђено да за тежу повреду обавеза (доношење дроге и алкохола у школу, оружја, малтретирање других ученика и наставника) ученик може бити удаљен са наставе минимум пет дана, а максимум до окончања дисциплинског поступка. Тада прелази на онлајн наставу.

Осим удаљавања са наставе скраћени су рокови за дисциплински поступак, а насилници више немају могућност да се преместе у другу школу док се против њих води дисциплински поступак. Уведене су и веће новчане казне за родитеље, а владање је као бројчана оцена уведено од другог разреда и оцена улази у просек.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll