НАШЕ, А СВЕТСКЕ!

28. септембар 2020.

Београдска наставница међу 50 најбољих на свету, а учитељица из Краљева међународни експерт за дигитално и онлајн учење.

И поред свих видљивих недаћа које прате наше образовање можемо се похвалити да наши просветни радници на међународним конкурсима и конференцијама уживају велики респект, што само потврђују успеси београдске наставнице српског језика Иване Ковачевић, која је тренутно ушла у престижни избор 50 најбољих на свету , као и запажено учешће учитељице уз Краљева, Марије Стошић, у шпанској Валенсији на Међународној конференцији о образовању, технологијама и развоју ИНТЕД 2019., због њеног изузетног рада о дигиталном и онлајн учењу.
Ивана Ковачевић, наставница српског језика и књижевности у београдској Основној школи „Др Драган Херцог“, пласирале се међу педесет најбољих наставника света, у оквиру такмичења Глобал Теацхер Призе, за које се верује да је у рангу Нобелове награде за наставнике. Ово планетарно такмичење, већ шест година, организује Варкеy Фондација, у партнерству са УНЕСКО- ом, а досадашњи победници су били из САД, Палестине, Канаде, Велике Британије и Кеније, а сада Европа и Србија, са Иваном Ковачевић, имају могућност да се оките титулом најбољег на планети!
Иначе, ове године је номиновано 12.000 наставника из 140 земаља, са прокламованим циљем да пронађу најбоље наставнике у свету и покаже да је њихова професија једна од највреднијих за свако друштво. Најбољег наставника света награђују са милион америчких долара, који нису лична награда , већ морају бити уложена у образовање у локалној заједници или на националном нивоу.
-Победник ће се знати у децембру на централној церемонији у Лондону, где нажалост због пандемије корона вируса ми финалисти нећемо лично присуствовати, већ само преко онлајн преноса. Тренутно жири једном недељно скраћује списак номинованих и ја сам задовољна како то иде, оптимиста сам јер сам итекао свесна колико би велики резулатат значио за мене лично али и за образовање у Србији, – прича отворено Ивана Ковачевић за Глас јавности.

Свакако рећи да је Ивана Ковачевић дипломирала, мастер студије, а сада завршава и докторске студије на Филолошком факултету у Београду. Предаје српски језик и књижевност у ОШ “Др Драган Херцог“, где се настава одвија у болницама и домовима ученика. Поносна је на своју, небројано пута награђивану, онлајн литерарну секцију, као и на учешћу у изради већег броја бесплатних и јавно доступних дигиталних образовних средстава, од којих је платформа “Завршни испит”, награђена на светском такмичењу “Зеро Пројецт 2020”. Такође, Ивана Ковачевић носи и титулу једног од Најбољих едукатора Србије, коју јој је доделило Удружење “Живојин Мишић”.
Ниску наших бисера међу просветних радницима наставља Марија Стошић, професор разредне наставе из ОШ „Вук Караџић“ у Краљеву, која је за своју професионалну праксу у учионици добила прегршт награда на републичком али и међународном нивоу. Прошле године, можда као круна њеног рада, било је учешће на Међународној конференцији о образовању, технологијама и развоју ИНТЕД 2019, одржано у шпанској у Валенсији, а где ју је одвео њен рад о дигиталном и онлајн учењу.
Већ другу годину заредом на конкурсу који расписију део компаније Микрософт који се бави развојем савремене образовне технологије, дидактиком ИКТ-а и унапређивањем образовања изабрао је њен рад и уврстио је у свој тим стручњака за иновације у настваном процесу. Своју праксу из учионица преточила је у два програма стручне обуке за запослене у установама образовања, за које је од ЗУОВ-а добила акредитацију за реализацију на територији Србији, а од Завода за школство Црне Горе и акредитацију за реализацију онлајн програм обуке „Дигиталне приче и бајке“ на територији Црне Горе.
– Некада ме околина и колеге најбоље и не разумеју, али ја свој просветни рад баш овако доживљавам. Имам око 400 сати обуке за наставнике и стручне сараднике, а по закону нам треба 100. Познају ме колеге из целе Србије, активна сам и кроз Друштво учитеља. Нисам причала јавно, али ето сада када дође реч па им кажем да сам била технолошки вишак, лица им остану залеђена, звучи им невероватно. Навикла сам да идем даље, на срећу рад на себи даје резултате код мојих ђака, сатисфакцију кроз поштовања колега који знају шта и колико радим, – прича за Глас јавности свестрана Марија Стошић, која се поред свих својих обавеза доказује и као одличан портпарол Уније СПРС за Краљево.

Кад смо већ код обавеза које је Марија Стошић преузела на себе споменимо и да је сарадник Образовно – креативног центра Бор, преко кога је укључена и израду, уређивање и модерацију онлајн програма обуке за наставнике и стручне сараднике из Србије, Црне Горе, али и Босне и Херцеговине, Републике Српске и Македоније. Одржала је и преко 600 сати обука за запослене у установама образовања. Примери из њене праксе редовно буду бирани за приказ на Учитељском факултету у Београду, садашњим и будућим учитељима, наставницима и стручним сарадницима у оквиру акредитованог Републичког стручног скупа Савеза учитеља Републике Србије. Аутор је бројних методичких приручника за реализацију наставе испред издавачких кући и рецензент уџбеника који у настави користе наставници и ученици млађих разреда.
Са својим ученицима Марија је освајале бројне награде и признања од којих издваја 1. место на Међународној смотри „Читалићи“ и 2. место на Међународној смотри „КРЕФ“. .. И овде ћемо стати, само због предвиђеног простора за ове наводе.
Ивана Ковачевић и Марија Стошић су само оно тренутно навидљивије у великом броју наших просветних радника који постижу готово невероватне резулате, без обзира на услове рада али свакако одржавају наду да је образовање у Србији још увек у сигурним рукама, бар што се њих и њима сличних тиче.
(Глас јавности)




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll