Наставак дијалога просветара и државног врха у четвртак

30. септембар 2023.

Извор: politika.rs

Од резултата предстојећих преговора с надлежнима зависи да ли ће наставници штрајковати од 9. октобра, указују синдикати

Нови састанак представника сва четири репрезентативна синдиката у образовању и државног врха, заказан је за 5. октобар, наводи се у заједничком саопштењу Уније синдиката просветних радника Србије, Синдиката образовања Србије, Независног синдиката просветних радника Србије „Независност” и Синдиката радника у просвети Србије. Након протеста који су запослени у школама одржали ове седмице у Београду, преговоре с надлежнима настављају следеће недеље, а од њиховог исхода зависи да ли ће бити реализована одлука о ступању у штрајк просветних радника од понедељка 9. октобра. Одлуку да, уколико не буде помака у решавању протестних захтева, наставници штрајкују тако што ће часови у школама бити скраћени на 30 минута већ су донеле све четири синдикалне организације репрезентативне за предуниверзитетско школство, како напомињу. Осим тога, истичу и да подржавају социјални дијалог.

‒ Главни захтеви просветних синдиката су да се зараде наставника почетника у просвети одмах изједначе с просечним примањима на републичком нивоу и да се направи стратешки план за повећање плата у образовању у наредном периоду. Такође, захтевамо да се без одлагања увећа накнада одељенским старешинама и да се драстично смањи педагошка администрација у основним и средњим школама.

Ова отворена питања биће теме разговора и на предстојећем састанку ‒ потврдила је за наш лист Весна Јеротијевић, портпарол Уније синдиката просветних радника Србије.

Предстојећи састанак четврти је у низу разговора просветних синдиката с челницима ресорног министарства и Владе Србије у последње три седмице. Изгледа да континуирани дијалог постоји а сасвим извесно састанци се откако је почела ова школска година организују неуобичајено често. Kако је могуће да нема помака набоље у преговорима, и чему разговори без резултата, питања су која се намећу.

‒ Састанака у последње време јесте било више него иначе. Министарка просвете каже да куцамо на отворена врата. Сви су свесни да је ситуација у просвети све неповољнија, да су нам примања заиста ниска али се решавање тог проблема изгуби у пребацивању лоптице између министарстава просвете и финансија. Преговарамо, али разговори без конкретних резултата ничему не воде. Врата јесу отворена, али соба је глува, јер нас из учионица надлежни одавно не чују. И зато је опште расположење чланова синдиката да се уђе у штрајк, не знам како да то сликовитије објасним ‒ указује Јеротијевићева.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll