Наставници опет помињу штрајк, министарка планира састанак са синдикалцима

12. август 2023.

Извор: politika.rs

Као што је председница владе најавила, од 1. септембра примања у просвети биће повећана за 5,5 одсто, а од 1. јануара 2024. за додатних 10 одсто, потврдили су за „Политику” у Министарству просвете С једног од претходних протеста просветних радника.

Како се ближи почетак школске године, тако представници синдиката у просвети, може се рећи сада већ традиционално, најављују протесте незадовољни првенствено платама. Поред тога указују и на насиље које у току сваке школске године понегде ескалира међу ученицима, или и у њиховом односу са наставницима. Председник Уније синдиката просветних радника Србије Добривоје Марјановић недавно је апеловао да је време да синдикалци седну за преговарачки сто са представницима власти јер се ближи почетак наставе, а изабран је и нови министар просвете, Славица Ђукић Дејановић.

Зато је, каже, и на седници Савета за спречавање вршњачког насиља, последњег дана јула донет закључак да председници репрезентативних синдиката хитно одрже састанак са председницом владе Аном Брнабић и министарком Славицом Ђукић Дејановић. Он је нагласио да ни после седам месеци закључци радне групе Министарства просвете, која је радила на смањењу насиља у школама нису реализовани, иако су они представљали минимум захтева просветних радника. Подсетио је да је Министарство просвете у медијима најавило и повећање броја стручних сарадника у школама и раст плата одељенским старешинама, али и нагласио да се у стварности нису помакли са стања из децембра прошле године, када је поменута радна група завршила свој рад.

„Зараде у образовању су далеко испод републичког просека у Србији”, подсетио је Марјановић.

Председник Независног синдиката просветних радника Србије, Душан Кокот, рекао је да постоје разлози за одржавање штрајка просветних радника 1. септембра и да он не би произвео добар резултат, али да је време да просветари изађу на улице и искажу незадовољство, не само стањем у образовању већ и друштвом у целини.

У Министарству просвете за „Политику” наглашавају да они имају сталну комуникацију са представницима репрезентативних синдиката, али да ће се, и поред тога, министарка састати са синдикалцима „у наредном периоду, а пре почетка нове школске године”. Истичу да је, у складу са закључцима Савета за борбу против вршњачког насиља, у уторак одржан састанак у Влади Србије на коме су били представници кабинета премијерке, Министарства просвете и репрезентативних синдиката.

– У току је формирање радне групе владе у којој ће бити представници других министарстава надлежних за питања која се тичу синдиката. Синдикатима је већ послат упит да делегирају своје представнике. Као што је председница владе најавила, од 1. септембра примања у просвети биће повећана за 5,5 одсто, а од 1. јануара 2024. за додатних 10 одсто – потврдили су у Министарству просвете.

На Марјановићеве тврдње да седам месеци нису спроведени закључци радне групе који се тичу сузбијања насиља, у Министарству просвете кажу да су они припремили сет закона „који су прошли јавну расправу и у процедури су доношења”, као и пратеће правилнике у којима се налазе закључци које је усвојила та радна група.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll