КРУШЕВАЦ – НЕ ОДУСТАЈЕМО!

25. август 2021.

УСПРС не одустаје од својих захтева, најавили протест пред Владом

Представници Уније синдиката просветних радника Србије у Крушевцу најавили су протест који ће тај синдикат одржати у Београду, пред Владом, 31. августа. Протест организују, како су саопштили у обраћању медијима у Крушевцу, зато што не желе да одустану од иницијативе за смањење броја ученика у одељењу, од увођења праведних платних разреда, од борбе за достојанствен живот и зараде као ни од тужби које су покренуте због небриге државе.

– Због квалитета образовања не одустајемо од свих оних принципа о којима смо говорили претходних година, а првенствено да смањимо број ђака у одељењу на 24. На то смо упозорили институције и покренули петицију. Не одустајемо ни од стандарда просветних радника и од тога да се школе опреме. Ту смо да будемо сарадници, да укажемо на проблеме у образовању и да заједнички са родитељима и децом водимо образовање ка неком бољем нивоу – каже Добривоје Марјановић, председник Градског одбора УСПРС-а.

Одлуку Кризног штаба да ђаци првог септембра крену у школу “нормално”, Унија је дочекала са одобравањем.

– До јуче смо били у недоумици како ћемо ову школску годину почети због епидемије корона вируса. И ђаци и ми смо се ужелели нормалног живота. Поздрављамо одлуку да се почне са часовима од 45 минута. У нашем колективу има много вакцинисаних наставника, али и оних који су прележали корону у претходном периоду и зато сматрамо да је овакав почетак школске године најадекватнији – истиче он.

Предраг Гашић, члан радне подгрупе Школске управе за праћење и контролу преузимања запослених, каже да је на територији наше Школске управе у току радно ангажовање свих просветних радника који су у поступку бодовања остали без дела своје норме и стекли статус технолошких вишкова. Просветни радници који имају тај статус или су са непотпуном нормом, треба да се пријаве на конкурсе у школама у којима има слободних места.

– Генерисане су нове, ажуриране листе технолошких вишкова и слободних радних места, као и листе радника са непуном радном нормом. Листе су генерисане на основу података из јединственог информационог система просвете, то је најновији софтвер, чијим радом нисмо задовољни, било је оперативних проблема у многим школама и сматрамо да је претходни систем “Доситеј” био функционалнији и бољи и да није требало мењати такву базу података – објашњава он.

Његово мишљење дели и Марјановић:

– Указали смо на то да информациони систем треба да буде готов почетком јуна, а тек јуче је прорадио са многим аномалијама, али нећемо одустати од тога да добијемо транспарентне податке, јер само тако можемо да укажемо јавности шта се у Србији и просвети ради. Није ствар у томе да постоје намерне грешке већ и техничке због недостатка софтвера – каже он.

 

Иако листе имају својих мана, показале су да ове године на територији нашег Округа има 169 лица са смањеном радном нормом, а 273 са непотпуном радном нормом, док је на евиденцији Уније синдиката просветних радника 350 неупражњених радних места у различитом проценту.

– Сматрам да ће свако лице моћи да нађе свој ангажман, процедуре су стандардне и јасно дефинисане и у складу са законом. Представници градског одбора нашег синдиката ће активно учестовати у том поступку – каже Гашић.

На новинарско питање о томе колико има просветара са процентима преко норме Марјановић је одговорио да је врло мало таквих радника.

– Ми смо и претходних година указивали на то да се одређена радна места крију у нашој Школској управи, да одређени директори не поштују законску регулативу. Тада смо прво на радним подгрупама реаговали и давали одређене сугестије у заједници са нашим радницима, ако то није било задовољавајуће обраћали смо се надлежним инспекцијама два или три пута. Ови случајеви да неко прелази норму постоје, али не прелазе ниво и границу свега, јер постоје и директори који поштују своје колеге и норму – закључио је он.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll