„Нећемо да учествујемо у корупцији“ – поручили просветари са протеста у Нишу

13. децембар 2023.

Извор: Јужне вести

Довели су нас у ситуацију да дајемо мито читавим породицама пред изборе, да од генерација на којима ће почивати ово друштво створимо послушнике, сматрају нишки просветари и поручују да не желе да учествују у корупцији. Повод да изађу на протест у Нишу била је једнократна новчана помоћ од 10.000 динара средњошколцима, а то је била прилика да помену проблеме са којима се годинама сусрећу.“Професија је дотакла дно због неодговорног односа државе према њој“
Од последњег протеста се мало тога променило зато су просветари, према речима председника Уније Синдиката просветних радника у Нишу Владана Ћирића, одлучили да поново изађу на улицу.

Желимо да у овом тренутку, пред изборе, скренемо пажњу актуелној власти, али и онима који претендују да дођу на власт, да у овој земљи постоји једна веома битна професија за сваку озбиљну државу, професија која годинама вапи за помоћ, професија која је дотакла дно због неодговорног односа државе према њој – рекао је Ћирић.

„Ја нећу да учествујем у корупцији“ Најновијем проблему са којима су се просветни радници сусрели јер је цела процедура ишла преко разредних старешина, говорила је професорка Гордана Антић. Она сматра да 10.000 динара за средњошколце није помоћ већ “мито” и да су просветни радници увучени у ланац корупције.

Довели су нас у ситуацију да дајемо мито читавим породицама пред изборе, да тако од генерација на којима ће почивати ово друштво створимо коруптивне послушнике. По први пут просветни радник је увучен у ланац корупције, у кривично дело и то у учионици где тај просветни радник треба да створи часне и пошене људе који ће се против корупције борити. Ја нећу да учествујем у корупцији, ја нисам ланац у коруптивним процесима, ја одбијам да дајем мито – рекла је Гордана Антић.

Професор Петар Вујовић поручио је колегама да не треба да ћуте и да морају сами да се боре за себе.

Ми треба да будемо ти који креирају критичко мишљење будућих генерација и нас треба да се плаше, а не да се ми некога плашимо. Ми смо та интелектуална елита прихватио то неко или не. Они гледају нашу слабост и гурају нас у ћошак – истакао је Вујовић.

На протесту је говорио и професор Раде Kошанин који се, како је рекао, последњи пут јавно обратио 5. октобра пред пад Милошевића. Тада је било више људи, али сматра да су се сада окупили храбрији људи.

Ми смо овог тренутка подељени на нас овде достојне и храбре који су стали у одбрану струке и, нажалост, на оне који немају уговор за стално, који се плаше и којима је потребна наша помоћ. Ја се бојим и верујем да је ових 10.000 динара намењено да подели и нашу децу. Она деца који слушају и имају потребу да изнесу своје мишљење, већ су га изнели на друштвеним мрежама, друга група је остала да вероватно сачека прилику па да једног дана дочека и сендвич, дневницу и можда рад на одређено време – рекао је Kошанин.

Kако су истакли просветари, протест није масован јер су неке колеге остале у школама да држе наставу, а испред Нишког управног округа су се окупили само они који у том тренутку не држе наставу. Искористили су прилику да позову све окупљене да изађу на изборе 17. децембра и тако покушају да спасу своју професију.

Осим замерки на злоупотребу деце у политичке сврхе, просветари су незадовољни због политичког запошљавања, велике администрације, понижавањем просветних радника и платама.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll