Неизвесности у вези са наредном школском годином

07. август 2021.

Јанковић: Зашто Министарство просвете одједном говори о вакцинацији деце?

Праву пометњу међу ђацима, родитељима и наставницима изазвао је допис Министарства просвете у коме се између осталог помиње и вакцинација деце старије од 12 година.

У потоњем саопштењу, министар просвете Бранко Ружић објашњава да је идеја била да апелују на школе да путем својих канала комуникација информишу родитеље о могућностима вакцинације ученика изнад 12 година.

Намера није била позивање на обавезност вакцинације, истиче се у саопштењу и додаје се да ће на одлуку о моделу наставе највише утицати епидемиолошка ситуација у држави.

Претходно је у интервјуу листу Курир, члан Кризног штаба Предраг Кон рекао да било логично да деца од 12 година која се вакцинишу крену нормално у школу од септембра, а да они ученици који не приме вакцину наставу прате преко интернета.

Према Коновим речима, деца од првог до четвртог разреда највероватније ће ићи на наставу, а остали ђаци ће комбиновати онлајн наставу са наставом у школи, где ће обавезно носити маске.

То је модел по коме се одвијала и претходна школска година, подсећа Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника.

“Мене је та ставка врло изненадила јер до пре неколико дана говорили смо о томе да ће деца бити вакцинисана у случају да болују од болести које би ковид когао да искомпликује. Апсолутно се о некој општој вакцинацији деце није говорило. Зашто је сада Министарство почело да игра ту игру, да ли има неку политичку конотацију, да ли има неку идеју да родитеље додатно излуди пред 1. септембар – то заиста не знам“, каже Јасна Јанковић.

Према подацима Института Батут до сада је вакцинисано око 4.000 ученика, што је по речима Јасне Јанковић миноран број у односу са 850.000 школске деце у Србији. Чак и да се постигне договор о вакцинацији ученика – то би било веома тешко спровести, каже она.

“Ми то апсолутно не бисмо ко зна колико месеци, можда чак и целу годину пред нама могли да урадимо. Ја не видим зашто је то речено, поготову што се ту једна опаска врло опасна. Негде између редова може прочитати да ће вакцинисани ићи у школу, а невакцинисани неће ићи. То је против устава и закона чак“, сматра председница Уније синдиката просветних радника.

Министар просвете у свом саопштењу истиче и да је вакцинисано око 50 одсто запослених у просвети, али да је то недовољно за стицање колективног имунитета. По речима Јанковић укупно је у просвети запослено око 150 хиљада људи, а сам министар је, како каже, у априлу-мају рекао да је задовољан вакцинацијом просветних радника и да је у том моменту било вакцинисано око 30.000 људи.

“У том моменту то је био добар податак. Од тада немам више никакав податак и мислим да је крајње време да министар просвете се заиста озбиљно позабави темом вакцинације и да прво саопшти податак колико је вакцинисано просветних радника, а не да се говори о некој репресивној мери обавезне вакцинације кад ми уопште не знамо колико је нас вакцинисано”, каже саговорница Гласа Америке.

Осим питања квалитета стеченог знања ученика током ове две године, председница Уније синдиката просветних радника истиче да ће ово бити трећа по реду атипична школска година, што је врло трауматично и за ђаке, и за наставнике.

“Ми немамо капацитет да почнемо традиционално школску годину због тога што су наша одељења огромна по градовима. Ми имамо преко 30 ученика и то је био разлог што смо морали да делимо наша одељења. Унија синдиката просветних радника Србије је 16. јуна одржала протест “мање је више”, желећи да упозори Министарство да бисмо из ове кризе можда могли да извучемо неке паметне закључке, као на пример да смањимо број ученика у одељењу“, прецизира наша саговорница.

Јасна Јанковић истиче да Министарство просвете избегава било какву комуникацију са просветним радницима и да не жели да чује њихово мишљење и идеје, иако се и даље не зна како ће изгледати предстојећа школска година.

После протеста 16. јуна, Унија синдиката просветних радника ће и 31. августа организовати већи протест и, како каже, прошетати до Владе како би упозорили министра на све проблеме.

Извор: Глас Америке
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll