Неке „снажне“ препоруке МПНТР

10. август 2021.

По рачуници нашега Министра просвете, скоро 50% запослених у установама образовања и васпитања је вакцинисано. По нашој рачуници, скоро 50% запослених је који су се током године изборили са живим вирусом, односно имуни одговор стекли природним путем.

Али још одавно се рачунице нашега Министарства и нас, запослених у установама образовања и васпитања мимоилазе, па није ни чудно поновно спекулисање око почетка школске године. Интереси запослених и наших ученика који су највише оштећени у протеклом периоду, не разматрају се.

Колико су оштећени запослени, утврдиће се по окончању покренутих судских спорова од стране запослених за неплаћени преконормни рад. Колико су оштећени ученици, већ сведоче средње школе и факултети, по спроведеној уписној процедури.

Иако се настава у школама на територији Републике Србије одвија већ скоро три полугодишта у посебним условима, по комбинованим, оваквим и онаквим моделима, МПНТР још увек не излази са стручним анализама остварености и учинковитости примењиваних модела у пракси, с аспекта ширења, односно сузбијања епидемије и оних за нас битнијих образовно – васпитних аспеката.

Али зато недвосмислено у јавност шаље одређене поруке, којима одговорност поново пребацује на наставни кадар и ученике школа.

У последњем допису директорима основних и средњих школа први потпредседник Владе и министар Бранко Ружић упућује „снажну“ препоруку школама да се ученици старији од 12 година вакцинишу, као и оне колеге које то до сада нису учиниле.

Није нереално очекивати да је већ до сада министар просвете морао да упозна карактер просветног радника, који му не дозвољава да својим изборима и начином живота на било који начин угрожава животе људи у свом непосредном окружењу. И у конкретној ситуацији, просветни радници поступили су разумно, поштујући прописане епидемиолошке мере и препоруке надлежних у погледу вакцинације.

Што се ученика тиче, после организованог Егзита, Лавфеста и других летњих „фестова“, организованог одласка ученика узраста до 14 година на фудбалску утакмицу Црвена звезда – Каират где је у публици било двадесет две хиљаде људи … шта се тачно очекује од школа?

Иако Министарство просвете оспорава све напоре Уније СПРС да својим ангажовањима и радом допринесе развоју и унапређивању система образовања и васпитања, не читајући наше дописе, не одговарајући на наше захтеве и молбе, ми и даље стојимо ту са отвореним позивом за остваривање сарадње и социјалног дијалога.

Ако се већ прошлогодишњи модел оцењујете као „најдрастичнији“ зашто о њему било ко и размишља?!

Ако надлежни сматрају да постоји реална опасност од ширења епидемије, са постојећим бројем ученика у одељењима, тај број треба смањити, а не скраћивати наставни час и одузимати ученицима подједнако важну фазу у процесу учења.

На тај начин, осим што ће се испоштовати евентуалне препоруке Кризног штаба у погледу броја ученика и настава вратити на 45 минута, обезбедиће се и њен већи квалитет и одговорити условима савремене методологије рада у процесу учења.

Али наравно, најлакше јесте пребацивање одговорности кроз давање препорука, иако смо сви до сада већ научили шта у њиховом жаргону та реч „препорука“ тачно значи. Уистину не знамо шта би значило „снажна“, али очито су пред нама дани у којима ћемо и тим термином овладити.

У Краљеву, 9. августа 2021. године

Портпарол Уније СПРС
Марија Стошић
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll