Нереално или нехумано

24. март 2020.

На почетку увођења ванредне ситуације, када смо улазили у онлајн наставу, постојала је реална претпоставка да функционишемо на истим таласним дужинама и да су нам очекивања реално усклађена.
На крају прве недеље онлајн наставе, намеће се закључак да је једина брига ресорног министарства задовољавање форме, а не суштине. Обрасци, формулари, формативно/сумативно оцењивање, белешке, евиденције, провере, алати…

Nerealno ili nehumano

 

Просветни радници још једном доказују своју професионалност. Онлајн настави не приступају зарад испуњавања некакве квоте и фонда часова, већ зарад самих ученика и бриге о њиховом свеукупном развоју. Безбедност наших ученика нам је на првом месту. Због тога смо тражили затварање школа и измештање наставе у онлајн окружење. Кроз онлајн окружење, од свих тих појмова којима их циљано свакодневно оптерећујемо, битније нам је да их кроз све ово испратимо на за по њих што безбеднији начин. То су личности још у фази развоја, које на стрес, панику, празне рафове, људе са маскама, статистику о броју заражених и умрлих…, реагују на различите начине, а ресорном министарству је највећа брига како ћемо ту децу оценити и да ли је уредно евидентирано њихово учешће у виртуалном „класу“.
Знате ли да и наша ђаци имају баке и деке, маме и тате, стричеве и ујне и друге блиске чланове породице без којих могу остати у овим данима? Не мислите ваљда да су и на то имуни? Мислите о томе!
Виртуалне учионице тренутно им пружају комуникацију са социјалним окружењем на које су навикли и у којему се „удобно“ осећају. Кроз наставно градиво које им нудимо, више од свега нам значи тон њиховог одговора и њихова жеља за интеракцијом, него тачност одговора који нам дају. Видео позиви нам не значе у смислу детективског надзора, да будемо шпијуни и полицајци наших ученика, већ управо због тог социјалног окружења на које су они навикли.
Не брините за оцене, ни да ли ће они савладити наставно градиво, условно речено последњег квартала ове наставне године. Размишљајте о томе како да им помогнемо да кроз све ово изађу без последица.
У Краљеву, 22. март 2020. година
Портпарол Синдиката образовања Краљево, Марија Стошић




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll