Неспособности ваше да није

23. јун 2020.

Неспособности ваше да није
Било би резултата мале матуре
Незнања вашег да нема
Успех не би изостао

Уважени песниче опростите на препеву, али они који у Србији тестирају знање малих матураната не умеју да препишу, а ни да потпишу.

Nesposobnosti vase da nije

Васко Попа, иако Румун, својом поезијом прославио је српски језик. Песник и његова супруга Хаша живели су у стану не већем од 40 квадрата на “Булевару краља Александра”. Иако у малом стану, живели су посвећени својој нераздвојивој заједници и тако је настала песма ,, Очију твојих да није“. За великог песника у тесном стану било је места за небо и Сунце, бар је он тако написао, без знакова интерпунције, почињући сваки стих великим почетним словом. Међутим, ауторима завршног теста из српског језика није била прихватљива таква песничка слобода, па су велико почетно слово заменили малим. Тако су велики Попа и мали матуранти направили правописну грешку, јер Сунце се пише великим почетним словом само ако се појам односи на небеско тело, а не и на сунчано време. Песничка метафора довела је до двоструких критеријума приликом вредновања ученичких одговора, јер осмаци су писали велико почетно слово С, баш као што стоји и у читанкама за осми разред, док су учени приређивачи завршних тестова на фолијама у којима су тестови дистрибуирани одштампали подпис на месту предвиђеном за потпис.

Како је ученицима вредновано спорно 18. питање, као и прелиминарни резултати које су остварили на завршном испиту, мали матуранти и њихови родитељи могу сазнати увидом у тестове електронским путем у уторак, 23. јуна, на сајту који су добили од Министарства просвете, науке и технолошког развоја у 8.00 часова, како би већ у 8.30 могли да уложе основани приговор доласком у школу.

Будући да тим за прегледање и скенирање који је требаlо да достави бодове у понедељак, 22. јуна, до 12 часова, није испоштовао планирано време, а подаци нису били у централној бази ни у касним вечерњим сатима, ишчекивање се одужило.

С обзиром на то да су изостале информације и званична обавештења, дан је почео игром ,,Брзи прсти“, јер је наведени сајт био тешко доступан, а једино што су родитељ и ученици могли да виде од 8.00 часова до 8.30, био је тест из српског језика, уместо теста из математике стајала је празна колона, а комбиновани тест се није видео. Почела је поражавајућа трка са временом које је као и у свакој игрици било ограничено, јер требало је физички стићи у школу до 10.00 часова на првом нивоу или евентуално од 11.00 до 13.00 часова у другом, уколико први ниво нисте прешли на време и уколико до тада уопште будете имали увид у завршни тест, јер трeћи покушај у овој игри живаца није предвиђен.

Изгледа да се овде ,,заиграло“ само Министарство просвете, науке и технолошког развоја, упуштајући се у пројекат коме нису дорасли ни организационо, ни технички.

Осмаци су одговорили захтевима завршног испита, наставници стојички поднели све недаће на које су наилазили током прегледања и бодовања, а родитељи стрпљиво чекали да виде прелиминарне резултате своје деце који су изостали. Међутим, сви смо се уверили, по ко зна који пут, у ваше незнање у вашу неспособност и зато основани приговор (са предлогом) улажемо Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Време је да идете!
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll