НОВИ МИНИСТАР СТАРИ ПРОБЛЕМИ

04. новембар 2020.

Синдикат просветних радника Баната: Нови министар, стари проблеми

Нови министар, стари проблеми. У овој реченици могло би се сажети све оно што је данас речено на конференцији за новинаре коју је у Зрењанину организовао Синдикат просветних радника Баната.

Просветни радници немају могућност да новом министру дају сто дана, као што је то неки неписани ред, јер су проблеми у овом великом систему дугогодишњи и само се продубљују. Министар мора да покрене озбиљан социјални дијалог, а синдикате да прихвати као озбиљног социјалног партнера. Очекује нас потписивање новог колективног уговора, јер је овај који сада важи два пута продужаван – изјавио је данас Звонимир Јовић, председник Синдиката просветних радника Баната.Он је изразио очекивање да ће се приликом утврђивања зарада путем платних разреда уважити захтев синдиката да повећање у просвети не буде секторско, него кроз коефицијенте.

– Ми данас имамо ситуацију да нам помоћни радници – „теткице“ – имају плату 19.000 динара, што је мање од загарантованог минималца. Има јако много могућности да се нешто уради, а да не кошта ништа. Само је потребна воља. Имамо комисију за појашњење колективног уговора која не кошта ништа, а није се састала три године – истакао је Јовић.

Јовић је истакао и да се од новог министра, за ког се зна да није лак кад преговара, очекује и промена Закона о основама образовања и васпитања.

– Политика сада има велики уплив у изборе директора школе. Подобни се не смењују без обзира на утврђене неправилности, а неподобни се разрешавају на средини мандата. Имамо таквих пет примера у Војводини. Наш предлог је да директора бира наставничко веће, а именује школски одбор – истакао је Јовић.

Држава дугује просветарима

Од старог министра, кажу синдикалци, остали су само дугови.

– Сваком просветару држава за Светосавску награду у овом тренутку дугује 35.000 динара, јер није исплаћивана шест година. Остао је и дуг од 25.000 динара за рад на решавању технолошких вишкова у школама. Држави смо тим послом уштедели шест милијарди динара, а наш рад је остао неплаћен – рекла је Александра Мажић, чланица Главног одбора Уније просветних радника Србије.

Уколико се ситуација у просвети у најкраћем року не почне мењати на боље, децу неће имати ко да учи, сматра Синдикат просветних радника Баната.

– Млади у просвету неће када виде какав је положај. С друге стране, они који су већ у систему, у учионице улазе немотивисани. Ту је пандемија која нас је све ставила на искушења. Зато од министра очекујемо хитно деловање, јер времена за уређивање великог система образовања нема превише – истакла је Валентина Нађ, синдикална активисткиња.

Извор: zrenjaninski.com
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll