Нови председник УСПРС-а, Добривоје Марјановић: Спречавање насиља у школама је приоритет 08.07.2023

09. јул 2023.

Нови председник УСПРС-а, Добривоје Марјановић: Спречавање насиља у школама је приоритет
08.07.2023

Јелена Божовић

https://www.odjek.rs

Крушевљанин Добривоје Марјановић, који је недавно изабран за председника Уније синдиката просветних радника Србије, најјачег синдиката у просвети, који окупља око 28.000 запослених у том систему, у интервју за портал Одјек.рс говори о приоритетима рада Уније у наредном периоду, у тренутку када је незапамћена трагедија, која се догодила 3. маја у београдској школи „Владислав Рибникар“, из корена потресла не само образовни, већ читав друштвени систем.

На место председника Уније синдиката просветних радника Србије изабран је на редовној Изборној скупштини, одржаној почетком јуна. Томе је претходио његов дводеценијски предани рад у просвети и синдикату. Својевремено је, синдикална организација школе у којој је Марјановић запослен, учествовала у формирању Уније синдиката просветних радника Србије како на нивоу града, тако на нивоу Србије.

Сматра да УСПРС треба да буде пелцер за оздрављење образовања Србије те да, као ни до сада, борбу за радно правни статус запослених не треба мешати са политиком и да се представници овог синдиката не смеју бавити политичким активностима.

*Који су приоритети Уније синдиката просветних радника Србије?

– Након трагедије у „Рибникару“ јасно је да је спречавање насиља у школама приоритет. Унија је већ раније, пре три, четири године, након насиља у школи у Сремској Митровици реаговала, формирано је радно тело Владе Републике Србије. Бенефит је платформа „Чувам те“, која је након децембарских дешавања у школи у Трстенику, када је професорка доживела насиље од ученика, а потом трагедије у „Рибникару“, постављена на портал. Она треба да буде основ заштите од вршњачког насиља, али и било каквог насиља у школама. Платформа „Чувам те“ у року од 5 до 7 минута алармира 2.700 институција у Србији. Ту су школе, локалне самоуправе, социјалне установе, школске управе, полицијске управе, све имају за обавезу да дају повратну информацију. Сви случајеви ће бити процесуирани. Договорено је да се уреде друштвене мреже, као јавни простор, да се ремећење јавног реда и мира дефинише на друштвеним мрежама, да се напад на наставника сматра кривичним делом…

Ми смо против сваког насиља у школама. С тим у вези смо одмах након догађаја у „Рибникару“ са свим нашим члановима, а има их више од 28.000, урадили предлог у који смо имплементирали све захтеве који до сада нису од стране државе уважени, али смо уврстили и неке нове како би образовни систем постао бољи.

Марјановић: УСПРС треба да буде пелцер за оздрављење образовања /ФОТО: Одјек.рс
– Предлог, односно платформа за рад са родитељима, између осталог, предвиђа ангажовање школских полицајаца у обе смене, обезбеђење у школама, закључавање свих врата за време наставе, вођење евиденције о лицима која посећују школу. Такође, предвиђа да држава обезбеди средства за видео надзор у школама, да се забрани медијима да преносе експлицитне сцене насиља и увредљиве садржаје, и да се санкционишу сви који на друштвеним мрежама и у другим медијима користе говор мржње, подстичу и одобравају насиље у школама. Платформа предвиђа и стриктно поштовање забране употребе мобилних телефона у школи, и већи број стручних сарадника и социјалних радника у школама.

*Шта је Унија конкретно навела у поменутом предлогу?

Затражили смо измену Закона о кривичном поступку у коме се дефинишу казне за напад на запосленог у установи образовања, као и хитну измену Закона о основама образовања и васпитања и Правилника који регулишу вођење дисциплинских поступака према ученицима, који би значили скраћивање процедуре при изрицању дисциплинских мера. Такође, треба да постоји могућност суспендовања ученика са наставе у случају повреде забране, строжије новчане казне за родитеље, уколико ученик учини тежу повреду. Предложили смо и да родитељи буду обавезни да присуствују родитељским састанцима, уколико су спречени да потом у договору са одељењским старешином посете школу, а да се пропишу новчане казне за оне који не поштују ту обавезу. Платформом је предложено смањивање броја ученика у одељењу, увођење обавезне униформе за наставнике и ученике, као и не оптерећивати просветне раднике непотребном администрацијом, семинарима.

Имамо и платформу за побољшање статуса просветних радника. Покретање петиције за улазак у Скупштину Србије предлога за промену Закона о штрајку, где ће бити дозвољена обустава наставе, за шта нам је потребно 30.000 потписа, потом предвиђа значајно повећање плата просветним радницима и увођење платних разреда, повећање зарада одељењским старешинама за 20 одсто. Такође, предвиђено је да заједно са Универзитетима радимо на идеји анимирања ученика за упис на наставничке факултете.

*За колико ћемо, према процени Уније, остати без наставничког кадра, имајући у виду да млади не желе да уписују факултете из те струке?

– Ми већ сада остајемо без просветног кадра. Имамо професоре математике, хемије, физике, које можемо да на прсте једне руке да пребројимо. Мало је интересовање за српски, енглески, све ће бити горе. Томе доприноси уопштени статус просветног радника, (не)поштовање, материјални статус, јер просветни радник мора да се бави додатним послом да би преживео. Прво треба побољшати статус просветног радника, како би се млађи определили за тај позив. Квалитет образовања ће се само даље урушавати уколико држава не предузме нешто, а нешто не видим да је заинтересована, осим на речима.
Политичарима је већ две деценије образовање важно само у предизборној кампањи, а после га забораве, постаје им трошак, зато смо и дошли до тога да наставничке факултете уписује мало ђака и то углавном нису најбољи ђаци. Указивали смо на то, имали више штрајкова. Унија је најборбенији синдикат и имали смо победе на микро ниову.

*Занимљиво је УСПРС управо у унутрашњости Србије има најјаче упориште. Зашто је тако?

– Ужа Србија је увек била упориште УСПРС-а. Када је Унија формирана то су учинили Синдикат образовања Чачак, Форум београдских гимназија, Форум средњих стручних школа у Београду, а онда се, врло брзо, прикључила организација у Крушевцу. Међу оснивачима су били тадашња Машинско електротехничка школа, школа Жабаре, „Змај“, „Драгомир“, онда су се остали постепено придруживали.

*Ви сте други председник УСПРС-а који долази из Крушевца?

– Тако је, Леонардо Ердељи је био председник Уније од 2007. до 2011. године. Он је по струци био правник и имао је задатак да постави темеље Уније. Био је изузетан борац, човек без длаке на језику. Иначе, ја сам седми председник Уније синдиката просветних радника Србије. У нашем синдикату умемо да кажемо да Унија „троши“ своје председнике. Такође, искуство наше организације показује да, било да су на власти жути, црвени, плави или зелени, просвети се лоше пише. Унутрашњост, Краљево, Ваљево, Чачак, Крагујевац, Ниш, наравно, Крушевац, су увек били најборбенији део Уније, често се прикључује Војводина. Проблем у Београду је разједињеност по школама јер имају по три или четири синдиката у школи. Сада имамо преко четири хиљаде чланова у Београду и активни су.

Шта даље?

– Први фокус је на радну групу, која донела закључке 22. децембра, који ни после више од шест месеци нису дошли на дневни ред Владе. Надам се да ће ти закључци бити реализовани. Не буде ли тако било ето нас 15. августа пред Владом, пред почетак школске године да их подсетимо да нису обавили свој посао и да ипак није до финансија. Потом нас поново чека технолошки вишак, збрињавање радника због смањења броја деце.

*УСПРС је претходних година активно укључен у процес збрињавања технолошких вишкова. Шта кажу бројке?

– У томе активно учествујемо још од 2009. године. Интересантно је да је први колективни уговор, који је то подразумевао, сачињен у ОШ „Вук Караџић“ у Крушевцу, јер су се они те године, због мањег броја деце са четири одељена свели на два одељења, многи би остали без посла. Тада смо сели, предложили решење држави која је то, након штрајка, прихватила. Почиње борба са кабадахијама из власти, претходне, да се људима обезбеди то право. Тада смо више времена проводили у Школској управи, код тадашњег начелника, подносећи пријаве инспекцији да изађе на терен. У једном тренутку само имали записнике републичких инспекција који су били у колизији са законом, пуштали смо тужбе, а повлачили их када би надлежни реаговали. Тај начин рада смо потом пренели на Србију. Ми смо овде смењивали председнике синдиката у школама, који су потписивали документе који су били против радника…Такође, 2015. године смо након штрајка, успели да се изборимо да, осим радника који су технолошки вишак, предност имају и радници који су засновали радни однос са непуним радним временом. Од те године бројимо преузимања, зато што је тада, на инсистирање Уније, направљен информациони систем, који је препознао запослене у образовању. Од тада до данас је близу 35.000 наших колега допунило норму, а нашим радом омогућили смо да, осим уштеде у буџету, без обзира на забрану запошљавања, путем конкурса, буде запослено више од 18.000 наших колега.

*Како видите то што је сада многим просветним радницима норма подељена на више школа?

-Управо је то проблем на који указујемо годинама. Људи раде у више школа, са више програма, када крену ујутру не знају у коју школу иду, деца не знају ко им предаје…Држава тиме неће нити жели да се бави. Ми имамо спремно решење и то ће бити једна од главних ствари којима ћемо се бавити у наредном периоду, да та радна места укрупнимо на једно, а да онда на остала радна места, која буду слободна, распоредимо технолошки вишак, људе који су спремни да раде у просвети. Мора се наћи начин да се надлежни одазову на овај евидентни проблем и да изменом законске регулативе колегама дају предност у укрупњавању норме пре пријема нових запослених. Такође се мора наћи начин за расписивање конкурса за раднике који раде на одређено време на упражњеним радним местима, али немају ни у једној установи преко 50 одсто ангажовања, (што је био услов до сада). Инсистираћемо на даљем расписивању конкурса по фазама, као и до сада, како не бисмо угрозили систем допуне норме. Нама годишње измедју 2.500 и 3.000 радника одлази у пензију, тако да имамо ресурс и показали смо држави да можемо такве процесе да спроведемо.

*Уместо закључка, односно како надаље оснаживати УСПРС?

У консултацијама са сарадницима и члановима закључили смо да фокус поново треба ставити на непосредне обиласке градских организација. Неопходан је контакт са члановима, да се од њих уживо чује са којим проблемима се суочавају и да се саслушају предлози за унапређење рада организације. Неопходно је додатно оснажити председнике синдиката. Зато планирамо састанке, трибине и семинаре на нивоу градова и општина. Мораћемо да проширимо свој тим, како би адекватно одговорили изазовима, који нам предстоје. Спреман сам да искуство и знање уложим да бисмо, као организација, адекватно допринели подизању угледа образовања и запослених у образовању.

Из биографије

Рођен је 1975. године у Крушевцу, где је завршио основну и средњу школу, а на Техничком факултету, на педагошком одсеку у Чачку, Универзитета у Крагујевцу, завршио за професора технике и информатике. Мастер студије на Педагошком универзитету у Јагодини, на смеру Лидерство у образовању, завршио је 2022. године. Као наставник технике и информатике запослен од 2002. године, прво на заменама, а потом за стално у ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Крушевцу. Председник УСПРС Крушевац је од 2009. године. Од 2011. године до 2023. године је био руководилац Ресора за информисање и маркетинг и члан Председништва УСПРС-а.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll