НОВИ САД – ПРОТЕСТ УСПРС

01. септембар 2022.

Унија синдиката просветних радника Војводине одржала је протест, у четвртак у пет до дванаест, испред Покрајинске владе. Незадовољни просветари траже републички просек плате који износи 74.568 динара, за помоћне раднике републичку минималну зараду од 40.000 динара и исплату јубиларних награда. Такође захтевају смањење броја ученика на 20 до 24 ђака по одељењу.

Мартин Михаиловић из Уније синдиката просветних радника Војводине изјавио је медијима да само траже да им се врати достојанство које им је одузето.

– Наше плате су у односу на републички просек 4,84 одсто мање. У мају 2022. године републички просек је био 74.568 динара. Просечна плата у просвети је, говоримо о наставнику и професору и учитељу који је запослен са пуним радним веменом, а има доста оних који нису тако запослени, 70.158 динара. Мислимо да је то катастрофално и повећање плата је оно прво и основно шта тражимо – рекао је Михаиловић.

Он је додао да имају и помоћне раднике, секретаре школа и шефове рачуноводства, чије плате такође нису на завидном новоу.

– Тражимо да помоћни радници имају најминималнију могућу плату, односно да њихов минималац буде као и републичка минимална зарада, значи да буде 40.000 динара. Док они који су запослени као рачуновође, секретари, дакле они који раде са шестим и седмим степеном, они да имају од 75 до 80 хиљада динара. Наставници траже само елементарну плату која би била око 100 или 105 хиљада, колико износи и у другим професијама које се обављају у јавном сектору. Да дођемо на степен као што су медицински радници, војска и полиција – објаснио је Михаиловић.

Од министарства такође траже да се исплате јубиларне награде, које су гарантоване споразумом потписаног са Владом Србије 2015. године, али које никада нису исплаћене.

Раде Марјановић је рекао у име синдиката да је други захтев смањење броја ученика по одељењима на 20 до 24 ђака.

– Закон о основном образовању, члан 31, ограничава број ученика у одељењу на 30 максимално, а са дозволом министарства подиже на 33. Први и основни разлог зашто тражимо ово је квалитет образовања који ти ученици добијају, јер се тај квалитет са порастом деце у одељењу драстично смањује – објаснио је Марјановић.

Он је рекао да ће држава тиме доста да уштеди, јер не би било толико технолошких вишкова међу просветним радницима. Наиме, држава тренутно плаћа део фонда онима који су технолошки вишак док се они не збрину. Такође, наставницима који предавају у више школа плаћају се путни трошкови.

Ивана Докић је казала да је просветарима све теже да напуне потрошачку корпу, па се запитала како је тек теткицама, домарима и административним радницима. Подсетила је да је Врховни касациони суд пресудио да они немају права ни на топли оброк, ни на регрес, иако је у пресуди која је претходно донета, та пресуда била сасвим супротна. Поручила је да је битно да истрају у борби, као и да се укључи више људи и колега.

Бранислав Цеснак је подсетио да се формира нова Влада Србије и апеловао је на надлежне да размисле кога ће поставити за ресорног министра.

– Поставите једном озбиљног човека са утицајем који може да уради нешто добро и за децу и за родитеље, али и за нас наставнике, јер мислим да смо нашим ангажовањем и нашим целокупним залагањем то и заслужили током свих ових година – поручио је Цеснак.

Чланови Уније синдиката просветних радника Војводине штрајковали су тако што су скратили један час на тридесет минута, али су осталих петнаест минута провели са децом због њихове безбедности. Штрајк се за сада неће наставити.

Протести су у четвртак истовремено одржани и у Зрењанину, Сремској Митровици, Бачкој Паланци, Новом Кнежевцу и Сомбору.

На протесту у Новом Саду окупило се око тридесетак просветара.

Извор: МОЈ НОВИ САД, ТВ Канал 9
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll