Обустављамо сутра рад, очекујем оставку Ружића, дечак био жртва вршњачког насиља

05. мај 2023.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић изјавила је да ће чланови тог синдиката запослени у школама сутра на цео дан обуставити рад због трагедије у београдској Основној школи „Владислав Рибникар“, наводећи да ће то бити дан туговања, после чега ће чланови синдиката одлучивати о даљим корацима.

Она је, у разговору за Бету, рекла да очекује да министар просвете Бранко Ружић поднесе оставку из „моралних разлога јер систем није функционисао“, као и да је ухапшени дечак, према њеним информацијама, био жртва вршњачког насиља.

„Обавестили смо родитеље да деца не долазе у школу, а моје колегинице и колеге ће бити у школи. Добили смо за то велику подршку родитеља“, рекла је Јанковић, оцењујући да у образовању постоје „огромни проблеми“, подсетивши на акцију овог синидата с краја прошле године под називом „Стоп насиљу у школама“.

Она је навела да је „просвета занемела“ због ове трагедије и да „све што су могли да понуде министарству као идеју (да се реше проблеми) већ нудили, конкретне кораке које је требало спровести“.

На питање да ли очекује неку реакцију државе, она је рекла да ће се синдикат вратити на тадашње захтеве „који су још увек на столу“, али то неће урадити сутра, напомињући да не жели да то потенцира у дану који мора бити дан „тиховања и туговања“.

На питање да ли Ружић треба да поднесе оставку, она је навела да прати министре дуги низ година и да „апсолутно ту долазе људи који нису обучени ни заинтересовани за просвету, само гледају како ће да побегну“.

„Потпуно је неважно ко је министар просвете јер увек има ове три карактеристике. Мада због овог што се десило, очекујем да поднесе оставку као морални чин човека који је у том тренутку био на челу министарства јер је цео систем заказао“, рекла је Јанковић.

Како је навела, „не може да каже да је Ружић крив за ту трагедију, али систем је апсолутно заказао, то је јасно и онима који не знају шта се дешава у просвети“, додајући да Ружић „не може да говори да то није тачно“.

Поводом информација да су ухапшеног дечака друга деца избегавала и да је зато мењао разред, она је рекла да је „овај дечак био жртва вршњачког насиља, покушавао је да нађе своје место у различитим одељењима“.

„Друга деца су га сматрала ‘штребером’, бар по мојим информацијама. Имамо примере из дугогодишњег периода да се често дешава да дете које трпи насиље постаје предатор, не би било први пут. Мора списак да се направи ко је све погрешио“, рекла је Јанковић, наводећи да ће се током поступка утврдити да ли је адекватно реаговано у школи.

Она је нагласила да се све мора утврдити како би дошли до пуног сазнања како се ова трагедија десила, не сме се, напоменула је, ништа „гурати под тепих“, како се у нашем друштву углавном ради.

Извор: Бета
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll