Одржан протест због најаве гашења школе ‘Урош Предић’ у Зрењанину

29. фебруар 2024.

Извор: n1info.rs

Синдикат просветних радника Баната (СПРБ) организовао је протест и протесну шетњу у Зрењанину због могућег затварања хемијско – прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић“. Председник Синдиката просветних радника у школи „Урош Предић“ Милан Галић указао је да су подршку запосленима у тој школи дале бројне колеге из других градова, родитељи ученика те школе, синдикати и бивши ученици те школе.

Оценио је да је солидарност у овом тренутку веома важна и да су запослени у тој школи у веома тешком положају и „информативном мраку“ јер нису у могућности да добију било какву информацију и да су постали невидљиви за одговоре од када је им је стигао допис градоначелника да се не изврши упис нових ученика у прву годину и да су елаборат о трансформацији и захтев за измену покрајинске скупштинске одлуке о мрежи средњих школа у АП Војводини упућени Покрајинском секретаријату за образовање.

Говорио је о могућим последицама будући да се у њој школују ученици за тражена занимања и намери да се школа „Урош Предић“ измести у неколико других зрењанинских школа у том граду указавши да су у том случају у проблему и запослени у тим, другим школама од којих није стигла подршка.
Будући да део наставе у просторијама „Уроша Предића“ обавља и Техничка школа указао је да уколико се прави мрежа школа како би се да на неки начин уштедело граду не види да је то овај начин.

„Господо у мојој школи сада има 1.000 ученика, наша школа може да прими 1.200 ученика, сви имамо места , али ви сте овим потезом разјединили децу те две школе, ви сте разјединили колеге те две школе и ако останемо у тој школи требаће нам помиритељ“, казао је он.

Александра Мажић обратила се Савету за образовање који је сачинио елаборат и указала да ће, уколико Покрајински секретаријат за образовање усвоји елаборат, сигурно доћи до проблема у свих школама јер ће се појавити технолошки вишак, како у „Предићу“ тако и другим школама у које буду измештени.

Снежана Романдић из Уније синдиката просветних радника указала је да има сазнања да је данас одржан састанак у Покрајинском секретаријату за образовање и да се нада позитивном исходу.

Татјана Чихорић Шерфезе, мајка девојчице која похађа школу „Урош Предић“ је између осталог указала да је њена ћерка, као и остали ученици, до сада у школу ишла срећна и мотивисана, а да однедавно долази „узнемирена са причом о затварању школе, одласку у другу школу и да су сва деца узнемирена због ситуације у школи и неизвесности“.

„Вредне и веште руке наше деце драга господо Града, наша деца су стварна и овде су, ту су да уче и раде у својој школи и она се зове Урош Предић, тек сад видим као родитељ и као мајка да је тај ваш слоган ‘за нашу децу’ крајње, али крајње лицемеран, јер како неко ко има овај слоган може тако хладно и преко ноћи да одузме нашој деци школу, сигурност, поверење, право на образовање и да одузме нашој деци будућност“, поручила је она.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll