ОНЛАЈН НАСТАВА ВИШЕ НИЈЕ ОПЦИЈА!

08. јул 2021.

ИЗВОР ГЛАСА ЈАВНОСТИ ИЗ МИНИСТАРСТВА ПРОСВЕТЕ: У СЕПТЕМБРУ ЋЕ СВИ ЂАЦИ БИТИ ТЕСТИРАНИ НА КОРОНУ, ОНЛАЈН НАСТАВА ВИШЕ НИЈЕ ОПЦИЈА!

Вапај просветних радника, да ако и трећу школску годину за редом наши ученици проведу у онлајн настави да ће од нашег школства остати само образовна рушевина, очигледно је стигао до ушију оних који о томе одлучују у Влади Србије и Министарству просвете, што је, иначе, подржано и у пристиглој сугестији европског огранка Светске здравствене организације.

Како тврди извор Гласа јавности министар просвете, Бранко Ружић, добио је сагласност у Влади Србије да се на почетку школске године у свим школама у Србији ураде ПЦР и антигенски тестови како би се избегло враћање на онлајн наставу, поготово јер се помиње нови талас епидемије корона вируса.

Да већ у јулу преломе овако важну одлуку, која ће свакако подстицајно утицати на наше образовање, охрабрила је и недавна препорука европског огранка Светске здравствене организације, коју је Гласу јавности доставио извор из Министарства просвете:

У Србији причају о онлине настави, а имамо ђаке који немају ни струју

– Летњи месеци пружају прилику владама да уведу пакет мера које ће допринети смањивању стопе заразе и избегавању затварања школа. Алтернативна настава или затварање школа су већ негативно утицали на образовање и социјалну и менталну добробит деце и младих. Тестирање у школама би могло да се препоручи у случају кластера у некој установи, али Светска здравствена организација сматра да тестирање може да се препоручи чак и у одсуству симптома код ученика и запослених. Не можемо да дозволимо да деци буду ускраћено образовање и развој због пандемије. Затварање школа је и до сада било једино крајња мера и то само у случају експлозије броја заражених или ако ширење заразе не може да се контролише неком другом мером – пише у препоруци европског огранка Светске здравствене организације достављеној Влади Србије и Министарству просвете, коју је потписао њен директор Ханс Клуге.

Такође, како сазанајемо од нашег извора, уз ову препоруку на исте адресе у Београду стигла су, личи као синхронизовано, заједничка саопштењу Унеска и Уницефа у коме се понављају препоруке и идентична оцена из Светске здравствене организације да су многе рестрикитвне мере у школству “негативно утицало на образовање и социјалну и менталну добробит деце и младих”.

На постигнут договор надлежних у Влади Србије и Министарству просвете, према нашем извору,утицали су свакако и не баш задовољавајући резултати тестирања међу свршеним основцима, коју су очегледна последица прекомерне употребе алтернативне наставе у односу на класичну, која јесте била изнуђена пандемијом корона вируса, али је уверење да се одлучније мора сачувати што квалитетнији наставни процес у нашим школама.

Надамо се да ће ова одлука послати и оптимистичку поруку да ће се у Србији у будућности све више играти на памет него на срећу, јер није пријатна чињеница, из недавно објављене информације, да имамо 4.963 кладионица и коцкарница а, у односу на њих, тек 3.782 основних и средњих школа.

(Глас јавности)
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll