Партијски ВД директори!

06. октобар 2020.

У Сурдулици обезглавили још пет школа и наметнули им подобне партијске ВД директоре!

Вирус партократије злокобно се шири по школама у Србији, по наше образовање изгеда ништа мање опаснији од короне, јер више нема дана без узнемирујућих вести да је негде против воље наставника, ђака и родитеља доведен партијски в.д. директор уместо оног кога су изабрали по заслугама и законски.

Тренутно алармантно жариште партократије дешава се у општини Сурдулица јер су тамо, од почетка школске године, смењени директори у школама “Јован Јовановић Змај”, “Вук Караџић, “Бора Станковић” ,“Пера Мачкатовац” и Пољопровредној школи “Јосиф Панчић” да би на њихова места локална власт довела своје партијски подобне в. д. директоре.

Случај из Основне школе “Бора Станковић” из сурдуличког насеља Јелашница је класичан пример како се, у партијској деоби плена владајућих СНС и СПС, мења дугогодишњи успешни директор и доводи човек са стране, који онда чак и поништава решења за стални однос за четири колегинице, које у школи раде већ седам и више година!

-Веровали смо на реч инспекторима Републичке просветнр инспкеције, са надлежним седиштем из Врања, кад су били 15. јула и рекли да радимо све по закону, и да је то рутинска контрола. Тек, 18. августа стиже нам решење о постављењу извесног Милоша Стојановића за в. д. директора, али без разрешења нашег дугогодишњег и по вољи свих нас директора Зорана Петковића. То накнадно стиже и два дана касније се обавља мирна примопредаја дужности, али нисмо ни слутили да наше муке тек тада почињу, прича за Глас јавности Никола Михајловић, председник Уније синдиката просветних радника у школи “Бора Станковић”, из сурдуличке Јелашнице.

Након примопредаје дужности заседа и Школски одбор и констаује промене, као и да се претходни директор врати на место учитеља, на неодређено време, у коме је и био раније. Наизглед, рутинска ствар.

-Новопостављени в.д. директор доноси решење да претходнику укида статус запосленог на наеодређено време, али и за четворо колегиница, јер наводно нису били регуларни услови конкурса када су примани на неодређено време. Ради се о колегама који су коначно, након седам и више година рада у нашој школи, сачекали дозволу министра Шарчевића да укине претходну забрану и запосле се на неодређено време. Понишатава нам регуларне конкурсе од јуна месеца, због неких наводних “техничких грешака” око лекарских уверења и томе слично. Адвокати нам тврде да он све ради мимо залкона, али када га питамо да се днемо и разрешимо проблеме он нам само каже да мора да се косултује са својима из Српске напредне странке, па ће нам, као, јавити. Да чудо буде веће зовемо и надлежну Инспекцију рада уз Врања али се они проглашавају “ненадлежним”, скоро исти случај је и инспекцијом Министарства просвете, који нам кажу “да се стрпимо, јер имају пуно посла”. Имали смо једночасовни штрајк, видећемо шта нам ваља чинити , – огорчено нам прича предсдник синдиката из ове школе, Никола Михајловић.

Политичка ситуација у Сурдилици, како сазнаје Глас јавности, је врло “борбена” јер и СНС и СПС у локланом парламенту имају по 17 одборника, тако да ће борба за већи партијски плен очигледно трајати до последње школе, обданишта, библиотеке… Ако се већ не може предвидети ток ове партијске борбе, епилог је несумњиво познат – изгубиће ђаци и њихови родитељи, просветни радници и образовање али то се овде доживљава, нажалост, само као неминовна колатерална штета.

За крај ових редова можда још само једна дефиниција која ово све правилно назива: “Партоктратија или партиократија је квазидемократско уређење у коме се права власт не налази у институцијама већ у рукама политичких партија”.

Извор: Глас јавности
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll