Почела нова школска година

02. септембар 2023.

Школска година овог 1. септембра у Србији почиње у сенци трагичних дешавања на крају прошле и страдања у београдској школи “Владислав Рибникар”.

Због тога се ове школске године полицајци налазе испред школа пре почетка и након завршетка наставе у обе смене, док у самим школама више нема дежурних ученика, а о безбедности брину запослени. У Унији синдиката просветних радника Војводине и Србије су скептични о доприносу ових мера већој безбедности у школама.

Министарство просвете је школама 17. августа упутило Смернице за организацију и реализацију образовно-васпитног рада са ученицима, према којима првог дана школске 2023/24. неће бити предавања, већ је овај дан посвећен разговорима с ђацима, док у наредним недељама следе разговори, радионице и саветовалишта на тему солидарности, међусобног поштовања и вредности.

“Врлине и вредности као животни компас” нови је изборни предмет уведен ученицима од ове године које бирају у петом и седмом разреду, док је за средњошколце планирано више психолога и педагога.

Зараде просветних радника од данас су веће за 5,5 одсто, а од јануара, према најавама, за још 10 одсто. Мартин Михаиловић из Уније синдиката просветних радника Војводине, међутим, наводи да бројни проблеми у просвети и даље нису решени, а да се само гомилају нови те додаје да је кодекс облачења донесен у једној београдској школи на последњи о којима би у јавности требало да се полемише.

Ове школске године у клупама је 65.000 првака и 760.000 осталих ученика основних и средњих школа у Србији, који ће имати четири распуста, а у Војводини три, без јесењег. Подсетимо и да је Влада Србије усвојила сет просветних закона који доносе неколико новина у образовном систему и који чекају на усвајање у Скупштина Србије.

Међу новинама су увођење оцена из владања у просек оцена на полугодишту и крају године, могућност појачаног васпитног рада са ученицима који чине насиље или испољавају проблематично понашање, смањење броја ученика у одељењу на максимално 28 ђака, увођење националне читанке, као и померање спровођења државне матуре помера за школску 2025/2026. годину.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll