ПОНОВО НИШТА ОД ПРАВЕДНИХ ПЛАТНИХ РАЗРЕДА

15. децембар 2020.

Нова (стара) Влада РС и нови (стари) Републички парламент, усвојили су буџет за 2021. годину, а самим тим и буџет за образовање у Републици Србији. Буџетом је предвиђен минималац од 1. јануара 2021. године.

Минимална цена рада је 32.126 динара, за 2.104 динара више него претходне године или 6,6%. За остали део образовног система повећање је 3,5% што према просечној плати у образовању износи 2.163,87 динара. Јасно је да повећање процентуално не прати чак ни повећање минималне цене рада. Однос минималца и просечне плате у образовању је прошле године био 1:2.06, а у наредној је већ испод 1:2, тачно, 1:1.92.

Унија СПРС се већ 21 годину залаже за однос 1:3 (1:минималац, 2:административно/финансијски радници,  3: наставници),

што у овом моменту изгледа недостижно. Држава је просвету од најважнијег стуба друштва, претворила у споредну делатност.

Ваља подсетити да је 80% запослених у просвети високообразовано, па је зато Унија СПРС 5. новембра пред Владом Републике Србије тражила повећање коефицијената за све у систему, када већ (извесно је) нема праведних платних разреда.

Сазнали смо из медија да је повећање буџета просвете за 2021. годину, 12 милијарди динара. Не видимо да је Влада РС планирала да врати дугове просветним радницима и то: 30.000 (шест светосавских награда), плус уштеде из буџета, по 25.000 (члан 7. Споразума о решавању спорних питања). Дакле, свеукупан дуг би износио око шест милијарди динара, а Унија СПРС је чак нудила разне видове исплате дуга (ваучере, државне обвезнице итд.).

Није дошло ни до кориговања коефицијента ненаставном особљу и административним радницима у школама, па ће се и даље дотирати до минималца, нити кориговања коефицијента истог степена стручности наставном и ваннаставном особљу (6. степен). Ни ове, као и претходних година, није било преговора о цени рада, о Светосавској награди, иако је то предвиђено (поменутим) Споразумом са Владом РС из 2015. године.
Унија СПРС неће одустати ни од правог социјалног дијалога, ни од платних разреда, јер смо минималним секторским повећањима све даље и од правде и од праведности и од пристојног живота запослених.

У Чачку,15.12.2020.год.

Руководилац ресора за финансије, аналитику и чланство УСПРС
Владимир Аџић
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll