Просветари 31. августа под прозором министра Ружића

10. август 2021.

Још три недеље је до почетка школске године, а још се на зна како ће она изгледати. Наставници су због тога незадовољни, па најављују да ће 31. августа доћи испред Министарства просвете, где ће тражити састанак с министром Бранком Ружићем.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић у изјави за Нову подсећа да синдикат на чијем је челу тражи смањење броја ђака у одељењима, што би уједно омогућило и да нова школска година почне што регуларније. Овај захтев изнет је још у јуну, потписује се и онлајн петиција, али изгледа да апел просветара нема ко да чује.

„Министар Ружић је наставио традицију социјалног недијалога. Ипак, нећемо одустати, ето нас 31. авгута испод прозора министра. Пошто не можемо унутра, јер нас не зове, бићемо испред“, каже Јасна Јанковић.

Она стање у којем почиње нова школска година назива једном речју – хистерија.

„Општа хистерија која је од врха просветне власти прешла на наставнике, па онда на ђаке и родитеље. Читав систем је у хистерији, а ја не видим да ћемо било шта променити“, каже наша саговорница.

Просветари замерају министру просвете то што ће се у последњем тренутку сазнати како изгледа нова школска година.

„20. август је секунда пре почетка школске године и кад министар просвете Бранко Ружић изјави да ће после 20. августа да се зна шта ће бити 1. септембра, одмах се зна колико је то смешно и трагично. Смешно је зато што је невероватно да неко до 20. септембра држи родитељее, ђаке и наставнике у неизвесности. Са друге странет, трагично је то колико ми мало водимо рачуна о просвети и образовању“, каже Јанковић која је председница синдиката, али и наставница српског језика.

Она сматра да због пребукираности појединих школа, нема довољно капацитета за традиоционалну наставу ове године.

„Наша одељења су крцата, не можемо преко 1.000 ученика довести на једно место, па преко тога и наставнике. Мислим да је јасно да ће 1. септембар донети идентичну школску годину као што је била претходна. Половина ђака ће да буде у школи, а она друга половина која је на онлајн настави, они кажу да су на распусту. Један дан иду у школу, а други дан су на распусту“, каже Јанковић.

Из Министарства просвете одговарају да је Кризни штаб тај који треба да донесе коначну одлуку о томе како ће изгледати нова школска година.

„Министар Ружић подсећа да одлуци о начину наставе претходе темељне анализе ризика по здравље, пре свега, деце, али и свих запослених у образовно-васпитном систему.

„Анализе попут броја заражених, вакцинисаних, процента позитивних тестова, спровођења кључних мера стратегије ублажавања ризика и других показатеља на нивоу сваке локалне самоуправе, односно образовних установа урадиће релевантне здравствене институције, локалне самоуправе и школске управе и предложићемо члановима Кризног штаба ускоро модел наставе“, каже Ружић.

Додаје да је најважнији циљ очување здравља читавог становништва, а за то је, па и за све друге области као што је и начин образовања, један од услова да се у што већем броју вакцинишемо. Ружић каже да ће на одлуку о моделу наставе највише утицати епидемиолошка ситуација у држави, која у великој мери зависи од броја вакцинисаних грађана.

„Апеловали смо и на школе јучерашњим дописом да путем својих канала комуникације информишу родитеље о потенцијалним могућностима вакцинације ученика изнад 12 година, на шта су указале домаће здравствене установе, као што је Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“, као и Светска здравствена организација, све у складу са препоруком Кризног штаба. Наглашавам да је интенција дописа била искључиво у функцији информисања о значају вакцинације и препорукама струке, а не да позива на обавезност вакцинације што као министар просвете не могу ни да учиним.“

Он наглашава да сви треба да слушамо шта струка, односно надлежне здравствене институције, као и ресорно Министарство препоручују, а да је Министарство просвете једино у могућности да апелује, информише и помогне општем циљу.

„Тако школе могу само да кроз наставничка већа, савете родитеља искористе могућност да обавесте родитеље о потенцијалним моделима вакцинације и о томе разговарају, а посебно је то важно, с обзиром на чињеницу да у јавности круже пуно дезинформација које успоравају нашу борбу против вируса Ковид 19“, каже Ружић.

Министар је додао да се у допису, изражава захвалност свим запосленима у просвети који су се до сада вакцинисали, а којих има око 50% од укупног броја, али што је недовољно за достизање колективног имунитета потребног за лакше доношење одлуке државе да се настава организује у много регуларнијим околностима.

„Стога позивам, пре свега, просветне раднике, али и родитеље да приступе процесу имунизације“, закључио је министар.

Извор: ТВ Нова
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll