Просветари испред Владе: Није нас стид да тражимо веће зараде, нисмо 13. прасе

09. новембар 2022.

Просветари испред Владе: Није нас стид да тражимо веће зараде, нисмо 13. прасе

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) организовала је, поводом Дана просветних радника, протестни скуп испред зграде Владе Србије у Немањиној улици у Београду. Председница УСПРС рекла је да их није стид да траже веће зараде које су, како је истакла, тренутно испод републичког просека.

Ни ове године, како кажу, не прослављају, већ протестују, јер су незадовољни. Ипред Владе су направили перформанс и одржали конференцију за медије на којој су представницима државе и ресорном министру поручили да почну да испуњавају оно што су обећали, како би српска просвета продисала. У супротном, како наводе, следи додатни колапс.

Председница УСПРС Јасна Јанковић рекла је како су просветни радници имали „благ осећај“ да ће се нешто променити што се тиче министра и Владе, „јер са овима смо већ сарађивали“.

„Питали су ме сада наши другови и другарице из полиције да ли имамо нешто да предамо. Не, немамо ништа да предамо зато што смо наше захтеве предавали толико пута да верујем да свака од ових канцеларија иза нас има по неки примерак захтева УСПРС“, казала је.

„Наши захтеви су дуго време већ исти зато што се не испуњавају. Први – у Србији је постало срамота тражити већу зараду. Сви вам кажу: ‘Ћути, може горе’, ‘Ћути, немој да тражиш, смањиће и ово што имамо.’ Дакле, испод смо републичког просека, 80 одсто нас високообразованих. Тражимо веће зараде! Није нас стид што радимо, и желимо да овде радимо и квалитетније, и да можемо од свог новца да живимо“, поручила је председница УСПРС.

„Управо је ребаланс буџета, ми смо тражили 20 одсто повећање кроз ребаланс буџета, али нисмо знали да ће тај новац отићи неком другом, нпр. Србијагасу и Електропривреди, а за просветне раднике видећемо. Можда се сете до краја скупштинског заседања да и ми постојимо и да смо им писали много пута. Дакле, наш захтев први је јасан – ми морамо да се подигнемо три године по 20 одсто да бисмо могли да пратимо друге државне службе, испод којих смо сада убедљиво најгори“, указала је Јанковић.

„Наш други захтев који такође траје доста дуго јесте квалитетни социјални дијалог. Видите, чак и када нас позову да разговарамо, били смо код бившег-садашњег министра пре неколико недеља, није још знао да ће бити министар, у сваком случају кад смо отишли тамо, министар се сложио са нама – да, треба повећати зараде; да, треба увести платне разреде“, навела је.

„Па, ја не знам шта је проблем, министар и ми мислимо исто. Тако да ја очекујем сада у Влади и Скупштини ових дана да ће се министар заложити управо за ресор који му је остао, с обзиром да је наука отишла другима. Дакле, Министарство просвете је остало Бранку Ружићу, па нисмо ваљда ми најгори и тринаесто прасе, и за нас се трба заложити“, поручила је Јасна Јанковић.
Професор Ненад Гугл рекао је да су вредности срушене и да је данашње стање својим стиховима најбоље описао Владислав Петковић Дис, у песми „Наши дани“.

„Он каже у тој песми: ‘Развило се црно време опадања, Набујао шљам, разврат, пороци, Подиг’о се се трули задах пропадања, Умрли су сви хероји и пророци’, а велики Ганди рекао је неколико грехова који су не само у стању да униште не само једно друштво, један народ, него читаву цивилизацију. Ево неких од тих грехова које он наводи: богатство без рада, знање без карактера, политика без принципа и пословање без поштења. Као што видите, ми смо дубоко заглибили у све ове грехове“, предочио је Гугл.

Извор: Н1




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll