Просветари након састанка у Влади: Насилници да буду процесуирани, немојте да их кријемо

14. јун 2024.

Извор: n1.rs

Насиље над просветним радницима дешава се скоро сваки дан, због чега просветари очекују да они који су их починили буду процесуирани, те да они не смеју да остану НН лица, рекао је Добривоје Марјановић, председник Уније синдиката просветних радника.

Марјановић је био један од просветних радника који су данас присуствовали разговору у Влади са премијером Милошем Вучевићем.

Коментаришући јучерашње насиље над наставницом у основној школи у Београду, рекао је да институције морају поставити питање како се родитељ уопште нашао у кабинету наставника биологије.
„Индикативно је да током свих шест недавних напада у Трстенику, Београду, Прибоју… школски полицајац није био у школи. Где су они били у том периоду? Не бих желио да генерализујем. Школски полицајци у мојој школи и у школи коју похађају моја деца одлично раде свој посао. Нама школски полицајци требају, јер ми не можемо да реагујемо у случају, када насиље чини треће лице или одрасло лице“, рекао је.

Правилници и закони ће бити написани, али не смеју се примењивати селективно.

„Немојте да кријемо и сакривамо те починиоце под неким иницијалима, јер су то одрасле особе. Када је могло у медијима да се нађе име и презиме наше колегинице, која је нападнута, нека се нађе име и презиме те особе која је то урадила. Нека јавно тужилаштво, односно полицијска управа која се тиме бави, дефинише ко је то, нека их процесуирају и да коначно јавности саопшти шта су урадили. Тада ће јавност чути шта очекује неког ко се дрзне да то уради нешто слично“, сматра Марјановић.

У разговору са премијером одлучено је да у понедељак буде формирана Радна група која ће се бавити свим питањима основног и средјошколског образовања.

„У наредних месец дана припремићемо динамику повећања зарада, како бисмо дочекали крај године са тим просеком за наставника почетника. Динамику очекујемо, да ли ће бити реализовано? Реч и папир имамо, остаје да се види да ли ће бити реализовано у пракси“, објаснио је он.

И на претходном састанку су добили, каже, конкретан текст Кривичног законика који се посебно бави насиљем над просветним радницима.

„Сведоци смо шта се дешавало, два напада у Београду, претходно у Прибоју, Бачкој Паланци. То је само доспело у јавност, дешава се на дневном нивоу. Имамо иницијативу да последњих седам дана школске године родитељи не треба да улазе у школске објекте. Инсистирали смо да се она спроведе што пре. Терминологија у Кривилном законику је добра. Чекамо септембар, јавну расправу, да до краја буде ово усвојено, али што је најважније – чекамо да буду процесуирани они који су ово урадили и да чујемо шта су учинило. То ће деловати превентивно“, објаснио је.

Просветни радници су, додаје, инсистурали да држава реагује већ деценијама.

„Коначно се неко осмелио да након догађаја у Бачкој Паланци и нашег протеста позабави тиме. Нисмо презадовољни терминологијом, сматрамо да ово треба још оштрије да се процесуира, али дајте да од негде почнемо. Ми и даље кажемо да су школе најбезбеднија места. Онда можете да замислите шта се дешава на улици. Ово је само талас насиља који се даље прелива у школе“, рекао је он.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll