Просветари траже 20 одсто веће плате, исплату дуга и мање ученика по одељењу

25. август 2022.

У ШТРАЈКУ 1. СЕПТЕМБРА УЧЕСТВОВАЋЕ 819 ШКОЛА И СКОРО 30.000 ЗАПОСЛЕНИХ

Просветари траже 20 одсто веће плате, исплату дуга и мање ученика по одељењу

Око 30.000 просветних радника и ову школску годину започеће штрајком. У знак протеста, 1. септембра у 819 школа широм Србије часови ће бити скраћени на пола сата, а у поједниним градовима биће организоване и протестне шетње, потврдио је за Бизнис.рс Владимир Аџић, члан председништва Уније синдиката просветних радника Србије и руководилац ресора за финансије, аналитику и чланство.

Синдикати имају јасне захтеве, они траже повећање плата за 20 одсто, исплату дуга од 50.000 динара, промену стручног упутства о формирању комбинованих одељења од петог до осмог разреда, као и да број ученика у одељењу, по угледу на Европску унију, не прелази 24.

„С обзиром на ниска примања и пројектовану инфлацију, која ће у септембру износити 14 процената, тражимо повећање плата од 20 одсто и да се свим просветним радницима исплати остатак дуга од 50.000 динара, према споразуму који је потписан 2015. године“, истиче Аџић и додаје да су просветни радници у јануару добили повећање плата од седам одсто, али да је инфлација то већ „појела“.

“Када су нам дали повећање од седам процената и тада смо тражили 20, јер сматрамо да тако треба да буде у наредне три године, како бисмо дошли на жељени однос плата. Подсетићу да је минималац сада 35.012 динара, а основна плата у просвети, где је 80 одсто запослених факултетски образовано, износи 67.050 динара, што значи да немамо однос чак ни један према два”, подвлачи наш саговорник.

Учионица и ђаци

Он каже да је просветарима све ово гарантовано споразумом са Владом Србије који је потписан 2015. године након великих протеста. Споразум је тада, наводи Аџић, потписао садашњи председник Србије Александар Вучић, тадашњи министар просвете Срђан Вербић и министарка државне управе Кори Удовички.

“Држава је глува, људи се мењају на својим позицијама и заборављају на обавезе. Њихове обавезе су биле светосавске новогодишње награде. Просветни радници су рачунали на минимално 5.000 динара, што је за седам година 35.000 динара. Такође, распоређивањем преко 30.000 кадровских вишкова уштедели смо више од шест милијарди динара, а у споразуму је наведено да ће та новчана средства бити искоришћена за побољшање материјалног положаја запослених у просвети. Од 2015. године ништа није исплаћено осим суме од 10.000 динара помоћи, за коју сматрамо да представља понижавање просветних радника. Од дуга државе од 60.000 динара одузели смо тих 10.000 и потражујемо 50.000 динара”, објашњава Аџић.

Када је реч о другом захтеву, који се односи на мењање правилника и упутстава у формирању комбинованих одељења, наш саговорник каже да је недопустиво да се у селима где је мали број ученика спајају одељења.

“У ЕУ је просек 21-22 ученика у одељењу, код нас је 30, а негде и 34. Зато тражимо да број ученика по одељењу буде ограничен на 24. Сматрамо да су то врло реални и рационални захтеви”, закључује Аџић.

Топли оброк и регрес припадају запосленима који раде за минималац

Владимир Аџић, члан председништва Уније синдиката просветних радника Србије, каже да синдикати упркос ставу Врховног касационог суда неће одустати од борбе да топли оброк и регрес припадају запосленима који раде за минималац.

“Ми као професори нисмо тражили топли оброк и регрес. Сматрамо да је наше помоћно особље оштећено, а сада када држава најављује да ће минималац бити 40.000 динара то указује да ће и пети и шести степен запослених полако ући у категорију минималаца. Помоћно особље ради за коефицијент 6,30 и њихова основица плате према том коефицијенту је око 23.000-24.000 динара. Да би ‘догурали’ до минималца њихове зараде се до тог износа дотирају, зато смо и сматрали да им припада топли оброк и регрес”, наводи Аџић.

Извор: Бизнис




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll