Просветарима се “смучило” страначко запошљавање у Нишу

04. новембар 2022.

Проблем страначког запошљавања проблем је у свим сферама а нарочито у просвети каже Владан Ћирић из Синдиката просветних радника Ниша и додаје да је немогуће радити у таквим условима. Како би скренули пажњу на тешку ситуацију, просветни радници ће одржати протест 8. новембра и тражити повећање од 20% и смањење броја ученика у одељењу.

Председник Уније синдиката просветних радника у Нишу и члан радне подгрупе при школској управи у Нишу Владан Ћирић каже да је проблем страначког запошљавања све присутнији и да је због политичког уплитања немогуће радити у просвети.

Постављају се директори и запошљавају се људи искључиво по партијској припадности. Једноставно ни један директор не може бити постављен уколико није члан владајуће странке. Бројне колеге које су технолошки вишкови, који желе да укрупне норму, који путују и по 200км до радног места, не могу да добију место у Нишу због људи који су чланови партије и који заузимају то место а ван система су. Покушавамо на све начине, али не знам колико ћемо успети да станемо на пут једном тако бахатом понашању појединих људи из градске структуре- каже Ћирић.

Унија синдиката просветних радника најавила протест за 8. новембар, симболично на Дан просветних радника, испред Владе Србије у Београду а истог дана биће скраћени часови у школама на 30 минута. Захтеви су исти годинама- корекција зарада од 20% и исплата остатка дуговања сваком запосленом од 50 хиљада динара, квалитетни социјални дијалог у решавању проблема и умањење административних обавеза наставника и смањење броја ученика на највише 24 у одељењу.

Просечна плата у просвети је 69.000 динара док је републички просек 75.000 динара. Члан Председништва Уније СПРС Добривоје Марјановић ту види главни проблем што све мање младих одлучује да се школује за просветне раднике.

На прсту једне руке могу да се изброје будући професори математике, физике, хемије, биологије чак и српског језика. Децу је да уписују педагошке факултете демотивисало то што се не поштује ауторитет наставника, ова профсија је деградирана деценијама уназад, зараде у просвети су мале. Зашто би се неко школовао још пет година и дошао да ради за плату која је минорна- каже Марјановић.

Из Синдиката најављују да ће, уколико се проблеми ускоро не реше, радикализовати протесте.

Извор: Јужне вести
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll