Просветни радници на новим преговорима са Владом

05. октобар 2023.

БЕОГРАД – У ери развоја дигиталне технологије омогућена су знатна олакшања у учењу, пословању, услугама, те посебно у администрацији у којој се писани документи замењују електронским. Међутим, чини се да то није случај у школама које су и даље затрпане документима ручно писаним иако је од увођења електронске евиденције ученика прошло више од пет година. Захтев за смањење педагошке администрације који су синдикати у просвети упутили ресорном министарству наишао је на одобрење и очекују реализацију договореног. Ипак, већи проблем од смањења школске администрације за наставнике у просвети јесу мале зараде.

Четири репрезентативна синдиката, уједињена око захтева да се наставнику почетнику плата изједначи са просечном републичком и да се накнада за одељенске старешине повећа на седам одсто, не одустају од раније договореног, а то је да ће ступити у штрајк скраћењем наставе од 30 минута од 16. октобра уколико сутрашњи преговори са Владом Србије не донесу повољне резултате.

И договора око изједначења плате наставника почетника са просечном републичком, било би да новца у буџету за те намене има довољно. Како каже председник Уније синдиката просветних радника у Војводини и један од преговарача Звонимир Јовић, повећања од пет и по и најављених десет одсто нису довољна да се плата наставника са седмим степеном стручне спреме, односно мастером изједначи са осталим професијама истог нивоа образовања. Решење види у ванредном повећању зарада и зато би, према речима Јовића, био потребан договор око планирања наредног буџета Србије.

Према Јовићевој процени, штрајком би било обухваћено око хиљаду школа у којима су чланови четири репрезентативна синдиката. Додаје да је скраћење наставе на 30 минута последња одбрана у борби за бољи материјални положај наставника. Такође, каже да би повољни резултати договора са Владом Србије били издвајање новца у буџету за следећу годину за ванредна повећања зарада у образовању која би била остварена у првих шест месеци.

Паралелно са побољшањем материјалног положаја наставника воде се разговори око унапређења педагошке администрације која је, како каже Снежана Романдић из Уније синдиката просветних радника Србије, обимна и застарела. На досадашњим радним састанцима са представницима ресорног министарства, Завода за унапређење образовања и васпитања и инжењерима који одржавају ЕС Дневник, представници синдиката представили су укупно 17 предлога за поједностављење школске администрације. Романдић каже да су се и у министарству сложили да нема потребе да се удвостручује документација, то јест да се она води и у писаном и електронском облику.

Према мишљењу министарства Ђачке књижице би требало да остану, док су синдикати имали обавезу да до првог октобра доставе предлоге докумената који би били обухваћени ЕС Дневником. Према речима Романдићеве није разговарано о вођењу формативне оцене и опису бројчане.

Наша саговорница као решење проблема види у анализи претходних реформских одлука и препознавању потреба данашњег детета које нису исте као раније.

Договорено је да се успостави јединствени образац за глобалне и оперативне припреме, док оперативне планове за додатну и допунску наставу није неопходно писати унапред.

Састанак представника четири репрезентативна синдиката са премијерком Владе Србије и представницима ресорног министарства и Министарства финансија заказан је за сутра од чијег ће исхода зависити ступање у штрајк најављен за 16. октобар. Главна тема састанка биће увећање зарада запослених у просвети.

Извор: РТВ
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll