С А О П Ш Т Е Њ Е

28. април 2020.

С А О П Ш Т Е Њ Е

На конференцији за медије Кризног штаба за сузбијање заразне болести КОВИД-19, одржаној дана 28. априла 2020. године, најављујући предстојеће отварање вртића, др Бранислав Тиодоровић је између осталог рекао да предшколске установе не треба да служе само за чување деце, већ деца између осталог треба да се уче колико често је потребно да се перу руке. Уз дужно поштовање према др Тиодоровићу као зналцу и доајену наше епидемилогије, дужност нам је да у име свих запослених у предшколским установама, а нарочито васпитача, уложимо протест због овакве изјаве др Тиодоровића. Његова изјава имплицира да се у предшколским установама врши само чување деце запослених или доконих родитеља, и да у њима деца ништа не науче и не савладају никакве животне вештине.

Saopstenje

 

Истина је, пак, много другачија. У предшколским установама широм Србије васпитачи и медицинске сестре-васпитачи, као носиоци васпитно-образовног рада, улажу све своје умеће да деци узраста од 2 до 7 година пренесу не само теоретска знања неопходна за упис у основну школу, већ их уче и многим другим практичним стварима које су неопходне за живот у цивилизованом друштву. Ту, свакако, спадају и вештине одржавања хигијене, правилне употребе разних средстава за одржавање хигијене, стварање навике за одржавањем хигијене и подизање свести о важности исте.

Верујемо да је изјава др Тиодоровића последица непознавања области предшколског васпитања и образовања, али то га не оправдава. Напротив, и он, и остали ауторитети до чије речи друштво још увек држи, дужни су да у јавним наступима буду одговорни и не дају нетачне или паушалне оцене. У супротном, лако се може десити да њихова реч изгуби сваки значај.

У конкретном случају, др Тиодоровић дугује извињење васпитачима и медицинским сестрама-васпитачима у предшколским установама широм Србије. То је најмање што може да уради у знак поштовања према онима који који годинама и деценијама већ раде оно што им он сада предлаже да треба да раде, и који на тај начин доприносе борби против болести КОВИД-19, и доприносиће и даље у развијању свести најмлађих о потреби очувања здравља.

У Бачкој Паланци,
28. априла 2020. године
Синдикат просветних радника
ПУ „Младост“ Бачка Паланка




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll