(Само)воља директорке ПУШ, али по закону

14. октобар 2021.

Упркос томе што директорка Прехрамбено-угоститељске школе из Чачка, Драгица Симовић тврди да је петоро запослених у тој образовној установи остало без посла у складу са законом, сада већ бивши радници наводе за лист Нова, да је у питању њена одмазда, јер није била сигурна да ли ће јој дати глас приликом реизбора или кандидату који није члан Српске напредне странке.

Према речима педагошкиње, Сузане Златановић, она се запослила у тој „кући знања“ јуна 2019. године, а директорка никада није имала примедбе на њен начин рада.

„Иако сам имала једну годину радног стажа, Симовић је за мене, ако је судити по ономе што сам чула од колега, имала само речи хвале. Уговор о раду ми је истекао 31.8. текуће године, а она је инсистирала да потпишем решење о отказу. Била сам и непријатно изненађена, и тужна“, наводи наша саговорница подсетивши да је дан раније било гласање за реизбор директора.

Златановић каже да је Симовићка њу и питала за кога ће да гласа, односно прокоментарисала да је педагошкиња на страни њеног противкандидата, али је она то прећутала.

„Сматрам да је у питању њена одмазда, јер је колектив хтео другог руководиоца. Питам се да ли сам крпа коју је неко искористио и бацио. Оно што је чињеница, нисам добила никакву опомену, нити обавештење о отказу што је пракса у сваком предузећу. Рекла ми је да има проблемчића везаних за моје радно место и да ће ме она звати“, огорчено наводи педагошкиња.

Она тај позив никада није добила, а од колега из друге школе је чула да на њено радно место долази друга особа. Оно што је апсурд, новоангажовано лице, примљено на место педагога је радило у две Основне образовне установе и било приљављено за стално са пуним радним временом.

„Желим да нагласим да имам лиценцу, положила сам државни испит чиме испуњавам све услове да добијем уговор на неодређено време. Питам се како закон не штити наша људска и етичка права, без обзира на уговор“, истакла је она.

Према Златановићкиној оцени, на директоркину одлуку је утицало и то што она има свој став, односно те да је у колективу веома лепо прихваћена што њој не иде у прилог.

„Када је Симовићка схватила да нећу да се повинујем било јој је лакше да ме се реши. Чак је један њен блиски сарадник обавио разговор са мном и рекао ми „да ће се догодити судар два титана“ уколико се успротивим њеној вољи, те да за мене неће бити места „испод сунца те школе“. Сада ми је потпуно јасно зашто млади одлазе из земље, сам систем их тера и омогућава да појединци спроводе своју самовољу. Ипак се надамо да ће Министарство просвете имати слуха за наше проблеме и вратити нас у колектив“, закључила је педагошкиња истакавши да и њене колеге сматрају да је у питању освета, јер је колектив хтео другог руководиоца.

Вера Смиљанић иза себе има три деценије рада у просвети, шеснаест година у Прехрамбено – угоститељској школи у Чачку где је предавала графичарима, а иза ње су бројне награде и успеси са ђацима које је учила.

„Директорка је била апсолутно задовољна мојим радом. Проблем настаје оног момента када се моја пријатељица Јелена Ђуровић кандидовала за њеног противкандидата, чиме је Симовићка била изненађена. Конкурс је расписан за време годишњих одмора, а онда се прави тотални заокрет у распореду, који је држан у тајности до 31. августа. Тада у школи почиње прича о подели часова, људи нису знали шта се догађа, а на моје питање о свему томе рекла ми је да је уморна“, каже Смиљанић.

Она јој је тада рекла, наводи даље професорка графике, извините директорка, али сутра је 1. септембар, треба да се зна шта се догађа, након чега је секретарица позвала да потпише истек уговора и обавестила да ће се „о осталом договорити са Симовићком“.

„Њени блиски сарадници су ми казали да се могу спасити само ако будем утицала на Јелену Ђуровић да повуче кандидатуру. То значи да је све у њеним рукама и да је практично хтела да нас уцени како бисмо је подржали“, истакла је Смиљанић, запитавши где су ти људски закони и права.

Она је нагласила да нема ништа против ауторитета, али оних који то место заслужују пре свега, својом професионалношћу, непрстрасношћу, правичношћу и професионализму.

Један од отпуштених из ове школе је и помоћни радник Милован Рајичић, који каже за наш лист да за време мандата Драгице Симовић у тој образовној установи ништа није урађено по питању одржавања школе.

„Већ три године кров прокишњава и постоји могућност да се на одређеним деловима уруши. Соларни панели, као и пумпа за грејање не раде, а врата на појединим учионицама су „спала“. Обавестио сам је о свему, а ништа није предузела како би се ови проблеми решили“, навео је он истакавши да је током њеног мандата покренуто више судских спорова.

Рајичића је Симовићка позвала 1. септембра рекавши му да се због мањка уписаних одељења, конкретно два, гаси његово радно место, да би касније сазнао да је за потребе тих послова примила другог радника.

„Сматрам, као и моје колеге, да се ради о одмазди и да она, као такав руководилац, не ради у интересу школе, колектива и ученика, али и урушава углед оних који је подржавају“, закључио је Рајичић.

Отпуштене колеге подржао је и председник Синдиката образовања Чачка, Владимир Аџић, осудивши одлуку Драгице Симовић јер су они остали без посла.

СОЧ је оштро осудио поступак директора Прехрамбено – угоститељске школе у Чачку због отпуштања вишегодишњих радника почетком године.

Знамо да је то у складу са Законом, али је у питању колико је у складу са етичношћу, посебно када је реч о колегама чије референце сведоче о квалитету њиховог рада, подсетио је он.

„Не можемо занемарити ни чињеницу да је и држава улагала у њихов развој и напредовање у струци током година, полагање лиценце и додатно оспособљавање за обављање посла на којему су биле радно ангажоване, да се и у томе огледа бесмисао потеза директора школе“, навео је Аџић.

Оно што је за сада Синдикат образовања Чачак могао да уради је да се обрати директорима школа да у новонасталој ситуацији имају разумевање према колегама вишегодишњим радницима, које Закон не штитити, сматра он.

„Директор ОШ „Танаско Рајић“ у којој сам и сам радно ангажован, примио је на 50% радне норме педагога који је сада остао без посла у горе поменутој школи.
Радно ангажовање тих колега које су остале без посла нам је приоритет, али не одустајемо ни од захтева да се у поступку избора директора у тој школи поступи у складу са вољом већине запослених.Чудно је како се директорка школе када отпушта раднике позива на Закон, али када она треба да се повуче и остане без мандата процедуре се заобилазе, као да никоме другоме та материјална егзистенција и храна на столу није потребна. Синдикат образовања Чачак осуђује одлуку Школског одбора којом није испоштована воља већине колектива у поступку избора директора. Колеге у тој школи дале су подршку кандидату за директора Јелени Ђуровић већином гласова на седници Наставничког већа одржаној 30. августа 2021. године.
Већ 31. августа дата су решења о престанку даљег радног ангажовања колегама. Дакле колеге су годинама вредно радиле у тој школи, без иједног приговора на њихов рад и уговор им је уредно обнаљан сваке године, све до сада. Па да ли је то случајност или нечија намера да толиким бројем отпуштања обележи овогодишњи избор за директора школе?

Синдикат образовања Чачак неће одустати од својих начела, да се у поступку избора директора поштује воља колектива школе, а очекујемо и да ће Министар просвете донети једино исправно решење о именовању директора, односно да на место директора школе буде постављен кандидат коме је колектив дао подршку“,закључио је наш саговорник.

Са друге стране, директорка школе, Драгица Симовић, тврди да су наставници остали без посла у складу са законом, да нема речи о освети, те да она не зна ко је како гласао иза паравана.

„Искључива надлежност директора је да ли може да ангажује те особе, запослене који су радили у претходној години или не, хоће или не, у зависности од много фактора. Прво, да ли има места за те људе. За неке је било места, за неке не. Значи, неки су обновили уговор о раду, а неки нису“, изјавила је раније она.

А они који нису, добили су замену, али без конкурса.

„Не, није било конкурса. За ове на одређено време није био ниједан конкурс, већ се особа ангажује почетком године до конкурса, а најдуже до 31. августа текуће школске године“, рекла је раније Симовић.

Уколико сте помислили да је крај, преварили сте се…

БИВШИ РАДНИК ТУЖИО ПРЕХРАМБЕНО-УГОСТИТЕЉСКУ ШКОЛУ И ДОБИО НА СУДУ

Александар Тутуновић је 31.8. 2018. добио отказ, а уговор о раду на одређено време је потписао 1.9. 2017. који је требало да важи до преузимања запосленог, односно, коначне одлуке о избору кандидата на конкурсу за радно место наставник физичког васпитања.

„Имао сам 30% часова у Прехрамбено – угоститељској школи, јер сам радио у још неким образовним установама. На њено решење о отказу сам писао приговор и председници синдиката, СОЧ-у, министарству и на крају сам отишао у инспекцију рада где су ме посаветовали да правду тражим на суду. Такође, није било технолошког вишка, а Симовићка је мислила да ће остати на томе. Зато сам тужио ПУШ и добио на суду, Основни суд у Чачку је 14.6. 2019. године донео одлуку да мора да ме врати на посао. Међутим, она је уложила жалбу, па је отишло на Апелациони који је 6.7.2020. исту одбио“, навео је Тутуновић за наш лист.

Према његовим речима, она је после тога морала да га врати на радно место, али када је почео да ради имао је доста проблема па је решио да да отказ, поново „пресавије табак“ и тражи посредством суда нето зараде и доприносе за тај период.

„Подржавам моје колеге и било би ми драго да се врате на посао. Ја са њом нисам могао да нађем заједнички језик и дао сам отказ. Сви други директори се понашају са поштовањем према мени, што није био случај у ПУШ. Ту раде дивни људи са којима сам и даље у контакту и заиста им желим све најбоље „, рекао нам је Тутуновић.

ПОСЛЕДЊУ РЕЧ ДАЋЕ МИНИСТАРСТВО

Како ће се завршити избор директора у Прехрамбено-угоститељској школи одлучиће министар просвете. Он ће морати да донесе одлуку да ли ће подржати Школски одбор у којој већину има СНС и који је гласао да постојећа директорка добије још један мандат или ће стати иза запослених и њиховог кандидата који је добио већину.

Извор: ИНФО ЛИДЕР
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll