САОПШТЕЊЕ – ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ СА ВЛАДОМ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

12. октобар 2023.

САОПШТЕЊЕ – ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ СА ВЛАДОМ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Репрезентативни синдикати су након преговора са Владом Републике Србије, потписаним Протоколом дана 12. октобра 2023. године постигли решење, којим су верификовали договоре постигнуте преговорима од децембра месеца 2022. године.

У преамбули Протокола за 2023. (текућу) годину, дато је образложење и рачуница повећања плата на примеру почетне плате наставника са седмим степеном стручне спреме.

У јануару 2024. године однос почетне плате наставника биће 0,93 од републичког просека.

Протоколом се Влада Републике Србије обавезује да до јануара 2025. године, изједначи почетну плату наставника са републичким просеком у Србији.

У децембру 2024. године планирана просечна плата у Републици Србији биће 110 хиљада динара (950 eвра).

Потписаним Протоколом, почетна плата наставника треба да буде једнака том износу.

Одељењске старешине повећањем додатка са 4 % на 7 %, од јануарске плате 2024. године, имаће почетну плату 92.749 динара (основица 5004,69 х коефицијент 17,32 + 7 % старешинство), док ће наставник са 20 година стажа и одељењским старешинством имати 99 863,00 хиљада динара.

Протоколом је предвиђен заједнички рад на смањењу администрације у школама. Синдикати су већ доставили конкретне предлоге у том смислу, а до марта 2024. ће активности бити завршене и обавезујуће Протоколом.

Измена Уредбе о коефицијентима за техничко особље у образовним установама не односи се на све у систему (високо образовање) и није решила однос најједноставнијег рада од одговорних послова и носиоца делатности. Протоколом се Влада обавезује да ће у сарадњи са синдикатима извршити измене коефицијената у 2024. години.

Законом о финансирању високог образовања мора се дати могућност реалне и одрживе финансијске политике високошколских установа, како би се спречио одлив младих стручњака, асистената и доктора наука из земље.

Влада Републике Србије у ком год сазиву постојала, се обавезује да ће у наредној години бити ванредних повећања за просвету, а у циљу да наставник почетник има плату једнаку просечној плати у Републици Србији и обавезује се на измене законских решења за смањење администрације у школама.

До 2012. године репрезентативни синдикати и Влада Републике Србије су закључивали протоколе о повећањима зарада у наредној години, која се показала као позитивна пракса социјалног дијалога.

Наведени Протокол потписан 12. октобра 2023. године, након 11 година, обавезује државу да побољша статус запослених у образовању професионално и материјално.

Репрезентативни синдикати ће пратити реализацију одредаба Протокола и о свему обавештавати чланство.

Овим Протоколом не престаје рад на побољшању статуса запослених у образовању и настављају са радом Радне групе на свим нивоима образовања.

ИНФО УСПРС
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll