САОПШТЕЊЕ – СИНДИКАТА ОБРАЗОВАЊА ЧАЧАК

25. јун 2024.

Поред мноштва апела, упозорења и најављених мера наставља се низ случајева насиља над просветним радницима. Најновији инцидент догодио се у ОШ „Др Драгиша Мишовић“ у Чачку.

У петак, 21. јуна, по доласку на заказани разговор код директорке школе, родитељ Ж. Ч. је прво вербално а затим и физички напао наставнике ове школе.

Незадовољан успехом свог детета, направио је озбиљан инцидент због кога је позвана полиција и цео случај предат јавном тужиоцу.

Школа је одржала састанак Тима за заштиту од дискриминације, насиља, злостављања и занемаривања, Наставничко веће. Одржани су и састанци Школског синдиката и Школског одбора на коме су донете одлуке и мере по којима ће се убудуће поступати. Са свим мерама упознати су органи управљања школе, Синдикат и Школска управа.

Цео случај додатно компликују интервенције да се ученику поправе оцене од стране градских челника, разних људи са утицајем на које се родитељ приликом инцидента и позивао. Поставља се питање каква порука се тиме шаље деци која своје обавезе уредно извршавају као и њиховим родитељима. Да ли је данас боље имати моћне и утицајне познанике, него бити вредан и предан учењу?

Синдикат образовања Чачак најоштрије осуђује овакав однос према просветним радницима!

Позивамо пре свега родитеље да у наставницима виде своје најближе сараднике у образовању и васпитању њихове деце. Само заједничким радом и међусобним поверењем можемо постићи циљ, а то је стварање нових генерација успешних и добрих људи.

Захтевамо од надлежних институција да овакве и сличне случајеве што ефикасније процесуирају.

Поред најављених измена Кривичног законика тражимо и измене Протокола о поступању у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, конкретно члан 4.3 и то у правцу доношења ефикаснијих мера приликом угрожавања безбедности запослених у образовним установама.

Неке од мера које су неопходне су и присуство обезбеђења на улазу у школу, као и инсистирање на забрани долазака родитеља у школу током последње две недеље школске године, што је Правилником и предвиђено.

Апелујемо на целокупну јавност да се уједини у стварању друштвене свести о значају образовања, о потреби да школа буде безбедно место за ученике и све запослене.

Александар Винић

Председник Синдиката образовања Чачак
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll