САОПШТЕЊЕ – УНИЈА ВРАЊЕ

25. јануар 2024.

У току је реализација 7. фазе расписивања конкурса и запошљавања на неодређено у основним и средњим школама, а која је иначе и покренута на инсистирање синдиката, како би сам просветни систем могао несметано да фунционише и како би наше колеге које годинама раде на одређено коначно решиле свој статус на правичан и законит начин. Али очигледно код нас, генерално, ништа не може да прође без закулисних радњи појединих директора школа и притисака одређених кругова.

Наш синдикат заједно са другим репрезентативним синдикатима и другим члановима радне подгрупе при школској управи Лесковац у два наврата након детаљне појединачне анализе и разматрања свих приспелих захтева једногласно даје сагласност, односно радна подгрупа потврђује своју одлуку за расписивање конкурса на неодређено за укупно 145 радна места (116 Пчињски и 29 Јабланички
управног округа).

Напрасно након давања ове сагласности за мање од 24 сати, очигледно под нечијим утицајем-притиском, сазива се електронска седница радне подгрупе школске управе Лесковац на којој репрезентативни синдикати бивају прегласани (5 према 3) од стране представника директора школа и министарства и на листу се убацује још 91 (деведесет и једно) радно место са процентом упошљености од 50% и више, а која предходно нису прошла анализу и нису добила сагласност наведене подгрупе.

Чак ни ово није било довољно појединим директорима школа па без икаквих сагласности, односно законског основа, расписују конкурсе на неодређено за радна места од 30% до 49%.

Унија синдиката просветних радника Србије се је увек залагала за остваривања права свих својих чланова и колега и поштовање закона ма колико они били несавршени и мањкави. С овим у вези покренућемо процедуре и поступке за поништење незаконитих и штетних одлука појединих директора о расписивању конкурса, а такође ћемо у појединим случајевима тражити сваку одговорност и разрешење директора на основу ЗОСОВ члан 128. ст.7. тач.14. (незаконит пријем у радни однос).

Нећемо дозволити да (организовани) појединци непоштовањем процедура и закона уруше и ово мало од просвете што су првенствено запослени у њој успели до сада сачувати.

У Врању, председник 24.01.2024. године

УНИЈА СПРС Врања Душан Младеновић

КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo