Састанак Савета за спречавање вршњачког насиља

02. август 2023.

Састанак Савета за спречавање вршњачког насиља одржан је 31. јула 2023. године у Влади Републике Србије. Унију синдиката просветних радника Србије представљао је Добривоје Марјановић.

Као што је и планирано Савет се састаје једном месечно и на данашњем састанку усвојен је Извештај о раду Радне групе за безбедност деце на интернету (у прилогу) и презентован је рад Платформе “Чувам те” са конкретним подацима (број обрађених пријава и докле се стигло са праћењем процедура).

У наставку седнице презентоване су даље активности Савета – “Мапе пута” (у прилогу).

Измене и допуне Закона из области образовања, које ће се наћи у скупштинској процедури презентовао је помоћник министра за предшколско и основно образовање Милан Пашић.

Добривоје Марјановић, председник Уније СПРС је констатовао да су измене закона козметичке, да неће променити суштину и да су јавне расправе више служиле за промоцију него што се нешто конкретно урадило. Рекао је да је прошло више од седам месеци, а да закључци радне групе нису реализовани, иако су и они били минимум захтева просветних радника. Рекао је да је министарство у медијима презентовало повећање броја стручних сарадника и повећање накнаде одељењским старешинама, а да се технички нису помакли од децембра 2022.

Од стане УСПРС похваљен је рад Радне групе за безбедност деце на интернету и транспарентност Платформе “Чувам те” са жељом да се унапреди и омогући смањење насиља у школама.

С обзиром да се ближи почетак нове школске године, а да је коначно именован министар крајње је време да се седне за преговарачки сто и види докле се стигло. Закључак Савета је да ће иницирати састанак репрезентативних синдиката са председником Владе и министром просвете са циљем разрешења ситуације.

У случају да разговор са представницима Министарства просвете не буде дао резултата, неопходно је да до почетка наступајуће школске године, Главни одбор Уније СПРС предложи, размотри и дефинише моделе конкретних активности, посредством којих би Унија СПРС извршила ефективан притисак на надлежне институције, а у циљу реализације наших захтева.

Председник Уније СПРС
Добривоје МарјановићКАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll