Школа на респиратору

19. октобар 2021.

Последице мањка наставника кулминирале у пандемији, а то је само део проблема образовног система

Осим организовања наставе, пандемија је додатно продубила проблем мањка професора за поједине предмете. За систем, али и директоре школа проналажење замене за професора који се разболи, све је већи изазов. Ипак, то је само део проблема са којима се већ дуго суочава образовни систем у Србије, указале су Ана Димитријевић, потпредседница Форума београдских гимназија и Јасна Јанковић преседница Синдиката просветних радника Србије у емисији Еуронеwс вече.

Неодовољан број професора дугогодишњи је проблем школа у Србији који је за време короне кулминирао. За професорима математике, физике и страних језика, кажу директори школа, потражња никад већа. Закон каже да без мастера, не можете бити професор. Ипак, кад стручне замене нема, критеријуми падају.

Директорка Основне школе „Веселин Маслеша“ Наталија Матић каже да се за замену прво јављају колегама из других школа, да су директори свих вождовачких основних школа повезани и међусобно размењују информације да ли имају наставника који може да пређе у другу школу на замену.

„Затим идемо према бироу, али биро углавном нема кадрове који су нама потребни. И трећи је према факултетима и ту спуштамо критеријуме на апсолвенте“, трекла је Матић за Еуронеwс Србија.
Организовање наставе када се учитељ или професор разболи, озбиљна је комбинаторика. Да ђаци не би губили часове, у помоћ неретко прискачу и школски предагог и психолог.

„Заправо, ђаци не губе часове, само их преузимају други предмети. Али није увек стручна замена, улази ко стигне, и то некако функционише, мора. Часови не могу да се губе, не смеју. Касније када се врате наставници, једни другима враћају часове, помажу“, нагласила је директорка.

Психолози и педагози као земена за професоре
Да деца средњошколског узраста губе часове, јер на бироу нема довољно кадра, потрвдила је и Ана Димитријевић, потпредседница Форума београдских гимназија. Она каже да деца не би губила час, дође психолг или педагог, јер школе немају особу која може да покрије колегу.

Свако седмо дете погођено мерама карантина и забране кретања

„Све је препуштено нама, а требало би да буде системски решено. Сналазимо се како можемо, питање је зашто немам кадра да се замене колеге. Имамо колеге који су два месеца били одсутни, али људи неће да дођу да раде јер је ово занимање потпуно скрајнуто и небитно. Питали смо матуранте, нико не жели да буде професор у школи, виде какви су услови, да се стално нешто бунимо и штрајкујемо, једно од разлога су и ниске плате“, рекла је Димитријевић у емсији Еуронеwс вече.

Како каже, највећи проблем у образовању су преоптерећено градиво, велики број ученика по разредима и девалвација оцена, посебно у основним школама где постоји потреба да дете буде одлично и има све петице.

„Деца су преоптерећена новим предметима, стално им уводе нове, ништа им се не смањује. Они не знају где ударају од градива и ја их потпуно разумем. Предаје се фронтално, репордуктивно се учи, вреднује се оцена а не знање. Читав систем је тако постављен. Кажем родитељима да не терају децу да имају све петице, битно је шта ће научити“, поручила је Димитријевић.

Са њом се сложила преседница Синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.

„Људи се разбвољавају, уморни су и подложни инфекцијама, а нема ко да их мења. Они који су могли да их мењају, нашли су други посао. Млади углавном не желе да раде у школи. Деца не губе часове, већ се школе сналазе на разне начине, али ако говоримо о квалитету наставе, он је опао, јер намамо довољно стручног кадра да их замени“, рекла је Јанковић.

Она је додала да је један од апсурда у области образовања тај што је један део просветара добио отказ.

Незадовољство родитеља

Изгубљени часови морају бити надокнађени. До тада одлуке се доносе у ходу, а честе измене утичу не само на ђаке већ и на родитеље, који своје незадовољство најчешће усмеравају на професоре. Питање је међутим, да ли су они права адреса?

Извор: euronews.rs
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll