Шта ће просветни радници захтевати 31. августа?

11. август 2021.

Унија синдиката просветних радника Србије најавила је за последњи дан августа нови протест. Претходни, под називом “Мање је више”, одржан је 16. јуна и још тада најављено је окупљање за август и почело потписивање онлајн петиције за смањење броја ученика у одељењу.

“Ево, дође август, ситуација је и даље неизвесна, а од министра ни трага, ни гласа. Поново проживљавамо прошлу годину, када ништа није било познато до самог почетка наставе.” – каже председница УСПРС Јасна Јанковић за наш портал.

Она је рекла да је циљ окупљања обавештавање шире јавности о проблемима са којима се сусрећу просветни радници, материјалном положају запослених, прековременом раду учитеља и наставника у ковид времену. Тема протеста ће бити и смањење броја ученика у одељењу јер је то једини начин да задржимо и поправимо квалитет образовања.

“Мање ученика у одељењу, европски просек од 18 до 20, бар у првом и петом основне школе и у првом разреду средње, излаз је из ове ситуације.” – тврди Јанковић.

Она каже да министра просвете Бранка Ружића, просвета одлично познаје, али не из овог мандата, већ када је организовао преговоре о платним групама и разредима, године 2018.

“Тада је био на челу државне управе и локалне самоуправе. И тада је увек бранио неке друге струке, а не просвету, па је занимљиво да је дошао баш код нас… Зашто игнорише многобројне покушаје да се са њим састанемо, то је питање за њега. Зашто је увек заузет за макар и кратак сусрета са представницима Уније СПРС, не знам, али је манир игнорисања синдиката познат од раније. На жалост, ту се ништа не мења на боље.” – објаснила је председница УСПРС.

Како каже, дописи који стижу из Министарства просвете су тужна слика административне државе, којој је најбитније да је нешто отпремила, а не занима је на какав је одзив наишло и има ли ко да спроведе речи у дела.

О вакцинацији просветних радника

“Што се тиче вакцинације, Унија СПРС подржава напоре државе да се што већи број просветних радника вакцинише, али се противи обавезној вакцинацији. Свака репресивна мера, па и та, дала би само краткорочне резултате и учинила дугорочну штету. Сматрамо да је вакцинација лична одлука и као такву је поштујемо.” – рекла је Јасна Јанковић.

Она каже и да просветни радници нису лекари да би некога саветовали да прими вакцину.

“Шта год да се деси надаље, претпостављам да нас чека још једна година комбиноване наставе и хаоса.

Уз то ће ићи и министрово убеђивање јавности да је све у најбољем реду, а ништа није у реду…”

Аутор: Зелена учионица
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll