Штрајк упозорења у Хемијско-прехрамбеној и текстилној школи „Урош Предић“

10. фебруар 2024.

Извор: zrenjaninski.com

Синдикат просветних радника Хемијско-прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић“ из Зрењанина донео је одлуку да организује штрајк упозорења, сазнаје портал zrenjaninski.com.
Штрајк упозорења у овој школи биће организован у уторак, 13. фебруара, тако што се неће одржати први час у преподневној смени.

Штрајкачки захтев чланова синдиката и свих запослених је да градоначелник Зрењанина Симо Салапура опозове иницијативу о измени мреже школа упућену Покрајинском секретаријату за образовање и став о неслагању са планом уписа ученика у школи „Урош Предић“ за наредну школску годину.
Подсетимо, Хемијско-прехрамбена и текстилна школа „Урош Предић“ је недавно добила допис, који је потписао градоначелник Симо Салапура, а у коме се наводи да Градска управа није сагласна са планом уписа ученика у први разред средње школе по образовним профилима. Град је уједно предложио да се образовни профили из ове школе изместе у Медицинску, Средњу пољопривредну и Техничку школу у Зрењанину, о чему треба да се изјасни и Покрајина. Уколико би предлог градске власти био прихваћен, то практично значи да би од наредне школске године школа „Урош Предић“ престала са радом.

И даље јавности није познато ко је и када израдио Елаборат о оправданости измене Покрајинске скупштинске одлуке о мрежи средњих школа на територији АП Војводине, у делу који се односи на град Зрењанин, а којим је предложено гашење поменуте средње школе.

Синдикат просветних радника Хемијско-прехрамбене и текстилне школе „Урош Предић“ је по захтеву за приступ информацијама од јавног значаја затражио од градоначелника да достави податке о томе који орган Града Зрењанина је, на којој седници и ког дана донео поменути елаборат. Синдикат је затражио и да им се достави копија тог документа.

Синдикату је данас стигао одговор Градске управе у којем их обавештавају да, због повећаног обима посла, нису у могућности да поступе по њиховом захтеву и да је одређен нови накнадни рок за поступање по захтеву који не може бити дужи од 40 дана од дана његовог пријема.

Независни синдикат просветних радника Србије (НСПРС) недавно је најавио да ће поднети тужбе и кривичне пријаве против градоначелника Зрењанина и других одговорних лица у локалној самоуправи уколико, како се наводи у саопштењу, наставе противзакониту опструкцију уписа ученика у Хемијско-прехрамбену и текстилну школу „Урош Предић“ у школској 2024/25. години.
„Органи и функционери града морају да поступају по важећој Покрајинској скупштинској одлуци о мрежи средњих школа, а не према свом хиру и жељи да се та одлука измени“, навео је НСПРС.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll