СУНОВРАТ ОБРАЗОВАЊА

15. март 2023.
„Нема горих људи од оних који се противе просвећењу и образовању народа. Такви, да могу, и
сунце би угасили.“ Доситеј Обрадовић
И таман када се помисли да је наш образовни систем, руковођен замислима Министарства просвете, већ пао на дно, отвори се нова рупа и бездан нам се насмеши новим непријатним изненађењима показујући да од горег не бива боље и да тог бољег више неће ни бити.
Ако се усвоје најновије измене и допуне Закона о основама образовања и васпитања, српска школа и универзитет биће урушени с тешким последицама, а наставничка професија потпуно унижена и деградирана до толико непоправљивог нивоа да ће њоме једино и моћи да се баве свршени средњошколци и родитељи.
Ипак, зарад свих оних који и даље професионално и ентузијастички окрећу и други образ док их сви шамарају, постављамо питање радној групи Министарства просвете: зашто се нисте посветили сржи проблема због кога је дошло до мањка стручног кадра у просвети, неуписивања студената на студијске групе за стицање звања учитеља, наставника, професора. Зашто наставничкој професији не вратите достојанство, адекватно је платите, дозволите да ради свој посао? Ваш накарадни предлог закона неће уништити само основно и средње образовање, већ потпуно угасити универзитетске групе које школују младе за рад у просвети. Јер због чега би то радили ако су плате мале, ако су старту деградирани, ако због вишегодишње забране запошљавања и запошљавања по партијској линији немају будућности у просвети, а и уколико добију шансу, за оцене треба да питају родитеље, а посао им се претвара у писање изјава и оправдања зашто су дали одеђену оцену. У крајњем случају, зашто би и похађали универзитет кад је по овом накарадном предлогу закона довољно да се заврши средња школа или курс. Нестручни кадрови ће „образовати“, а родитељи управљати јер су укључени у све делове образовања, у доношење одлука, а сад и у оцењивање.
И док је кнез Милош, иако неписмен, схватио значај образовања за напредак Србије, кнез Михаило Обреновић 24. септембра 1863. „по милости Божјој и вољи народа“ донео Закон о устројству Велике школе, прве високообразовне установе у Србији, ми ћемо у аманет нашој деци и будућим генерацијама оставити да опет иду у иностранство да се школују уколико желе квалитетно образовање, а и то ће моћи само они који могу да приуште.
У Београду,
15.03.2023. год.
Председник УСПРБ
Владанка КатићКАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll