Сутра штрајк и протест просветара

15. мај 2024.

Извор: ТВ КАНАЛ 9

ВИДЕО К9: Добар део просветара сутра ће ступити у једнодневни штрајк, а многи ће се окупити на платоу испред Скупштине Србије како би изразили своје незадовољство поводом напада на професора у Бачкој Паланци и ескалацији насиља ученика према професорима. Протест организују синдикати просветних радника.
Због насиља над професором у школи у Бачкој Паланци које је извршио малолетни бивши 16-годишњи ученик, чланови Уније синдиката просветних радника Србије, ступиће у једнодневни штрајк, у четвртак 16. маја, па у школама чланицама овог синдиката широм Србије сутра неће бити наставе.
Тренутно не постоје механизми којима би професори могли да се бране и спрече ученике који врше насије или ометају наставу и угрожавају права осталих ученика да се школују и прате наставу, јер професор који пријави таковг ученика постаје лош, каже Звонимир Јовић председник Уније синдиката просветних радника Војводине, и додаје да је велика одговорност и на директорима школа, који овакве догађаје гурају под тепих како та установаа не би дошла на рђав глас.

Јавност је данас потресла и вест о бруталном нападу на професора који је у уторак на фудбалској утакмици, у оквиру хуманитарног турнира „Гимназијада“ у покушају да раздвоји ученике Треће и Десете београдске гимназије, задобио тешке телесне повреде. Јовић је закључио да су неопходне хитне промене како би они који врше насиље и њихови родитељи сносили одговорност, а наставници и ученици били заштићени и самим тим школа постала безбедно место за све.

Сутра ће у подне бити одржан и протестни скуп испред Скупштине Србије, а Уније синдиката просветних радника Србије позвала је све запослене у школама, без обзира да ли су чланови синдиката или не, као и родитеље и ученике да им се придуже, како би указали на неопходност предузимања мера против насиља у школама, укључујући и промену законске регулативе и измене Кривичног законика.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll