У учионици заједно петаци и осмаци

26. јул 2022.

У УЧИОНИЦИ ЗАЈЕДНО ПЕТАЦИ И ОСМАЦИ: Министарство просвете правилником прописало спајање ученика старијих разреда од наредне школске године

Око 350 малих школа у Србији могло би да буде затворено уколико од 1. септембра Министарство просвете почне да примењује измењени члан Закона о основном образовању и васпитању, који предвиђа увођење комбиноване наставе од петог до осмог разреда.

На тај начин постепено ће нестајати не само мале школе већ и места, пошто ће родитељи децу већ после првог циклуса образовања уписивати у осмолетке у већим градовима, сматра Јасна Јанковић из Уније просветних радника Србије.

Најугроженији су, према њеним сазнањима, ивањички и врањски крај, у којима се налази велики број оваквих образовних установа.

– Спајање одељења старијих разреда основне школе радило би се као код учитеља у сеоским школама, само што ће у овом случају, рецимо, наставник математике прву половину часа држати петацима, а другу ће се посветити седмацима – каже Јанковићева.

– Никоме није баш јасно како ће то да функционише, али надлежни су глуви за наша питања.

Она објашњава да је пропис у новембру без икакве јавне расправе и социјалног дијалога усвојен у Народној скупштини и да многе колеге нису свесне новонастале ситуације.

Комбиновањем одељења деца ће, тврде синдикалци, бити ускраћена за квалитетну наставу, а на овај начин послата им је и порука да је на селу немогуће образовати се квалитетно и да уједно ту нема ни будућности.

– У стручном упутству о формирању одељења и начину финансирања за школску 2022/23. прописује се да је комбиновано одељење састављено од ученика два разреда и може да има до 15 ђака, а оно од три или четири разреда до 10 ученика – тврди Јанковићева. –

Тражили смо да нам објасне како мисле да изведу овакво спајање, противно методичким и логичким правилима, али се Министарство просвете прави мртво и чека 1. септембар да каже како нема више времена да било шта исправи.

Проблем је још сложенији, каже, ако се има у виду да ученици старијих разреда у просеку имају 15 предмета, а сада ће их слушати на часовима од 22 минута.

Према правилнику о формирању и финансирању, сваке године број одељења основних школа се смањује и многе сеоске школе затварају. За последњих осам година угашено је око 200 издвојених одељења матичних установа, а то су углавном сеоске или приградске школе.

Због овог проблема, Унија је тражила хитан састанак са министром просвете.

У министарству кажу да се број ђака смањује због негативног природног прираштаја, те да се то одразило најпре на школе које нису у градским насељима.

– Зато је Законом о основном образовању и васпитању прописано да образовно-васпитни рад од петог до осмог разреда може да се организује и у комбинованом одељењу – наводе надлежни.

– Процедуре су јасно дефинисане, тако да за признавање мањег броја ученика у одељењу од прописаног, школа добија сагласност надлежне школске управе. Оне чији захтев се одбије могу ради поновног разматрања да нам се обрате у року од пет дана.

РОК ДИРЕКТОРИМА ДО 8. АВГУСТА
КАО и претходних година, директори школа шаљу предлоге за формирање одељења. У Министарству просвете објашњавају да је рок за то 8. август. Предлог се подноси школској управи и мора да садржи податке о броју ученика на нивоу разреда, као и преглед броја одељења и ђака у матичној школи и издвојеним одељењима.

Извор: Вечерње новости




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll