УГРОЖЕНА РАДНА ПРАВА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА

05. јануар 2023.

УГРОЖЕНА РАДНА ПРАВА ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА:

Чекајући примену Закона о платним разредима

Извор: 037 ИНФО

Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) последњих година профилисала се у Србији и Расинском округу као једна од најјачих синдикалних организација која се бескомпромисно бори за права запослених у просвети.

О томе како се УСПРС бори за своје чланове али и друге просветне раднике разговарали смо са лидером овог синдиката у Расинском округу Добривојем Буцом Марјановићем.

“Унија синдиката просветних радника Србије постоји скоро 25 година а формирана је јер су просветни радници били незадовољни претходним синдикатама. Тренутно на нивоу Србије имамо око 28.000 чланова, финансирамо се искључиво од чланарине а примарни циљеви су нам везани за остваривање радних права”, започиње своју причу Марјановић.

Добривоје Марјановић, председник УСПРС у Расинском округу ФОТО: УСПРС

Велике проблеме већ годинама просветни радници имају са остваривањем својих радних права јер им се, због малог броја ученика, смањује фонд часова.

“Дошли смо у ситуацију да је један број наставника постао технолошки вишак. Такве примере имали смо, рецимо, 2009. године у ОШ “Вук Караџић” у Крушевцу. Сели смо за сто да решимо проблем и као резултат добили смо Колективни уговор који даје право да, уколико наставник остане без фонда часова или дела фонда часова, пре пријема у радни однос нових радника обавеза буде да се њима понуде часови. То није текло како треба па смо се борили тужбама и другим правним средствима”, каже Марјановић и наставља.

“2015. године се показало да у систему постоје људи који су засновали радни однос са непуним радним временом. Држава то није препознавала иако је на тај начин радило више од 30.000 наших колега. Тек након великог штрајка промењен је Посебни колективни уговор како би то право остварили. Од 2015. године одрадили смо 33.725 преузимања и тиме не само што смо заштитили права радника већ смо и држави уштедели енормне паре”.

За функционисање просвете велика препрека је и забрана запошљавања у јавном сектору.

“Предложили смо држави запошљавање нових, младих људи али да то буде по годинама, када се радно место упразни. Кренули смо од 2015. године и сада смо стигли до 31. децембра 2019. године. То иде кроз шест фаза. Укупно је негде преко 17.000 конкурса расписано и исто толико људи примљено у систем.

Имамо проблеме на локалном нивоу јер се путни трошкови, јубиларне награде, солидарна помоћ исплаћују из буџета локалне самоуправе. У Крушевцу смо донекле имали проблеме, у Србији негде више, негде мање. Негде смо имали разумевање власти а негде кроз судске поступке смо остварили своја права”, додаје Добривоје Марјановић.

Велики хаос у раду школа изазива чињеница да доста наставника ради у две, три или, чак, четири школе.

“Доста наставника има 20, 30 или 40% фонда часова али никако да пређу тих фамозних 50% што је услов који је одредило Министарство просвете како би могли да се запосле на неодређено време. Неки од тих људи раде већ десетак година у систему али никако не могу да добију стални посао.

Такође не постоји укрупњавање норми. Приликом одласка радника у пензију не ради се системски да се норма укрупни већ се примају нови људи, често нестручни”, износи неке од проблема Марјановић.

Да би остварили своја радна права наставници често морају да се обраћају судовима. На тај начин је решено доста случајева око исплате индивидуалног образовног програма који се спроводи за основне и средње школе, такозвана инклузивна настава. Правилником је било дефинисано да буду плаћени за тај посао, иако нису адекватно обучени нити стручни. Када су наставници кренули да инсистирају на својим правима држава је одлуку да буду плаћени за овај посао једноставно избрисала из Правилника. Резултат су били бројни судски процеси и пресуде у корист наставника којима могу да блокирају и рачуне школа.

“Један од великих проблема је и наплата топлог оброка и регреса за помоћне раднике у школама. Подсетићу да сви запослени са четвртим и петим степеном у школама примају минималну зараду. Они су поднели тужбе а првостепени судови су доносили одлуке у корист радника. Врховни касациони суд је пресудио да немају право на ту надокнаду због чега смо се обратили Међународној организацији рада. Сада радницима који су поднели тужбу стижу налози за наплату судских трошкова и имаћемо велики проблем не само у образовању већ у читавом јавном сектору. Процењује се да је на овај начин оштећено негде око 600.000 људи”, подсећа Марјановић.

Једна од тема коју УСПРС стално потенцира је примена Закона о платним разредима. Пре шест година Закон је усвојен и потписан је споразум да се овај закон примени, али је то одложено до 1. јануара 2025. године.

“Јако смо незадовољни због тога. Оно што разликује просвету од других запослених у јавном сектору је што смо ми изузети од јавних предузећа где има оних који примају енормне плате. Помоћни радници у тим предузећима имају већа примања него наставници.

У просвети ради 80% људи који имају високо образовање а изгубили смо онај однос плате наставника и помоћног радника 1:3. Сада је тај однос 1:1,9. Секторским повећањима се удаљавамо од осталих запослених у јавном сектору – здраствених радника, војске, полиције… 12,5% на нашу плату и неког ко ради за већу плату није исто.

Још 2017. године Влада Србије је изашла са документом према којем би ми, са усвојеним платним разредима, добили повећање од 35% у наредне две године што се никада није догодило. Секторским повећањима смо отишли још ниже. Просечна плата у образовању ове године није достигла ни 70.000 динара, тако да је испод републичког просека. За почетак тражимо да се вратимо на ниво републичког просека па да онда преговарамо даље, али разумевање од Владе не постоји”, закључује Добривоје Марјановић, председник УСПРС у Расинском округу.

Извор: 037 ИНФО




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll