Унија синдиката просветних радника Србије у Краљеву

25. септембар 2020.

Већ четири године Унија СПРС кроз своју емисију „Просвета има реч“ посвећује значајну пажњу школама и колегама који кроз свој рад значајно доприносе развоју образовног система и јачању професионалне праксе.

У суботу, 19. септембра 2020. године чланови екипе ТВ емисије „Просвета има реч“ посетили су град Краљево, како би у својој емисији угостили оне наставнике, ученике, директоре који својим радом представљају вредност друштва и образовног система.

Поред наставника и директора Музичке школе „Стеван Мокрањац“ и Уметничке школе, две школе града које се на посебан и значајан начин старају о образовању и васпитању наших најмлађих и кроз свој рад остварују бројна признања на републичком и међународном нивоу, за емисију су говорили и њихови сада бивши ученици који својим животом и радом потврђују све вредности њихове образовно-васпитне праксе.

Поносни на своје дело и рад, поносни на младе нараштаје који излазе из школских клупа деценијама уназад, младе талентоване људе, садашње професоре на многим универзитетима, истакнуте уметнике на светској сцени, стручне људе у многим научним областима, не истичу посебност услова у којима се образовно – васпитни рад одвија од 2010. године. Након земљотерса који је те године погодио град Краљево, обе велике школе измештене су у привремене објекте у којима раде и данас, а које су неприлагођене захтеваним условима наставног процеса. Оно чиме се наша држава у свету поноси, за њу није препознатљиво унутар граница, где никада нису потреба и приоритет за улагања.

Да је професор увек професор, на свакоме месту и у сваком времену, сведочи и рад настаника историје Војкана Трифуновића из Краљева, који у своје слободно време омладини града, али и неких других крајева Србије и иностранства, преноси знања о историји нашега народа, а често реализује и друге активности од значаја за развој историјског и културолошког идентинтита. Посебно у његовом раду истичу се јавни часови реализовани викендом на различитим локалитетима, а међу чијим корисницима се налазе и чланови Уније организација особа са инвалидитетом. Колега је аутор и уредник два е-портала, препознатљива међу Краљевчанима, али и ван граница Србије.

Председница Друштва за српски језик и књижевност из Краљева, Ана Милуновић представила је значај рада удружења за очување и развој српскога језика кроз рад са нашим најмлађима. Оно по чуму  су као Друштво постали препознатљиви, је међушколско такмичење ученика које се по традицији организује у оквиру Светосавских дана. Такмичење се рализује кроз више етапа и нивоа, а обухвата и радионице које се реализују унутар самих школа у циљу јачања говорне културе, српског језика и књижевности. Посебност рада Друштва огледа се и кроз доприносе које остварују у сарадњи са „Повељом“. О значају њиховог рада сведоче ученици, али и бројна уручена им признања међу којима се можда може издвојити свечано уручена Октобарска награда Града Краљева.

О програму летњих радионица „Лектира не боли“ које се годинама уназад испред Краљевачког друштва учитеља реализују на Дечјем одељењу Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, говорила је учитељица Ана Милошевић, аутор и водитељ програма.  У реализацији радионица током летњег распуста у волонтерском раду ангажовали су се многи учитељи града. Гости радионица су им били бројни писци за децу попут Дејана Алексића, Гордане Тимотијевић, Бранка Стевановића, Уроша Предића и други. Радионице су усмерене на развој читалачке мотивације, а о значају самог програма можда сведочи и потврда нашега Завода за унапређивање образовања и васпитања који је дао акредитацију програму, да се сада у погледу реализације програма едукују колеге на територији читаве Србије.

Емисије ће бити емитоване у наредном периоду на 44 канала на територије Републике Србије.

По завршеном снимању одржан је састанак чланова Председништва УСПРС са Председником Синдиката образовања Краљево, чланом ГО и чланом НО УСПРС.

ИНФО УСПРС




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll