Унија синдиката просветних радника – Штрајк и протест зарад бољитка у образовању

16. март 2022.

Унија синдиката просветних радника Србије, која је већински синдикат у већини школа у Расинском округу, најавила је да ће 17, 21. и 31. марта организовати штрајк, односно држати часове од 30 минута. За сутра, 17. март, је најављено протестно окупљање у Београду, испред Министарства просвете, на које ће кренути и представници тог синдиката из Крушевца и Расинског округа.

Унија синдиката просветних радника Србије од надлежних тражи смањење броја ученика у одељењу, на највише 24, корекцију зарада од 12 одсто и исплату трећине дуговања од 20 хиљада динара, те промене закона из области образовања, уз социјални дијалог.

–И пре пандемије инсистирали смо да се смањи број ученика у одељењу са 30 на 24 ради адекватнијег и бољег рада. Никаквог слуха од Министарства просвете за то није било, изгурали смо целу онлајн наставу, надамо се да је крај пандемије. Просветни радници су хваљени у том периоду, али је на томе све остало. Све смо на онлајну радили сами, наставници, родитељи, ђаци.Врло мало је било помоћи од стране Министарства – казао је у обраћању новинарима председник крушевачке Уније синдиката просветних радника и члан њеног Председништва Добривоје Марјановић.

Он је, поводом захтева за повећање зарада, подсетио да је УСПРС тему платних разреда покренуо још 2015. године, али да платни разреди на прави начин ни дан данас нису заживели, већ се дешавају секторска повећања у којима се просвета још више спушта у односу на републички просек.

–Просек запослених у образовању је за хиљаду до две хиљаде динара нижи од републичког просека, а ако знамо да у образовању ради 80 одсто високошколованих људи, онда је то срамота за ову државу – казао је он.

Синдикат реагује и због, како је додао, последњих измена Закона, које омогућавају спајање ученика од петог до осмог разреда.

–Прибећи ће се уштедама у срединама где је мали број ђака, у рубним деловима нашег округа, доћи ће сједињавања одељења, умањиће се квалитет рада и то неће бити на добробит образовања – истакао је Марјановић.

За све актере тренутне политичке кампање, представнике власти и опозиције, казао је да им је прва реченица како је образовање важно, али да чим се кампања заврши, све остаје у етру.

–Најквалитетнији део Србије нису ни зграде, школе, техника, ни услови попут енергетске ефикасности. Све то подзрављамо, али најквалитетнији ресурси су деца и наставници. Зато наша кампања поручује: заокружи образовање, да онима који буду после избора формирали Владу ово буде репер шта треба да ураде после маја, јер већ две деценије нико није донео неки бољитак у образовању – поручио је он.

УСПРС је најавио да ће, осим сутрашњег (17. март) штрајка и протеста у Београду, скраћени часови поново бити одржани 21. марта, док ће 31. марта, осим тога, бити организована окупљања по градовима.

Ј.Б.

Извор: Новине Град
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll