Унија СПРС у Крушевцу

22. мај 2021.

Чланови Председништва Уније СПРС и чланови ТВ екипе „Просвета има реч“, 8. маја 2021. године, боравили су у Крушевцу, како би у непосредној комуникацији са представницима ГО Крушевца и другим члановима синдиката, разменили мишљења и ставове у везу са актуелним дешавањима у образовној политици нашега система.

За ТВ емисију „Просвета има реч“ коју уређује и води Јасна Јанковић, председница УСПРС, говорили су директори, наставници и други представници институција и удружења који короз свој рад и деловања остварају значајан позитиван утицај и допринос у погледу образовања и васпитања и развоја ученика школског узраста.

Активности по којима се ОШ „Јован Поповић“ у Крушевцу издваја и у Србији препознаје, су ауторске представе са ученицима које су приказаване на даскама крушевачког позоришта, а многе од њих и награђиване на ФЕШТ-у у више категорија. О активностима ученика и наставника школе, говориле су учитељица Ана Мијаиловић и директор школе Снежана Стефановић Милановић, које су уједно најавиле и нову представу „Инстабајка“ с којом ће школа учествовали на овогодишњем ФЕШТ-у.

Основна школа „Станислав Бинички“ налази се на удаљености од 4 километара од центра града, у Јасици, на самој обали реке Мораве. Школа носи име чувеног композитора, који се најчешће помиње по својој композицији „Марш на Дрину“ коју је у част прве победе српске војске у борби на Церу, Бинички компоновао 1914. године. Школа иначе постоји од 1832. године и првобитно је носила назив „Обштествена школа у Јасици“. Једно од начела којима се запослени у школи руководе, је да кроз већу укљученост младих у рад и живот школе, развијају компетенције које ће младима обезбедити квалитет живота у будућности. Ученици школе могу се похвалити бројним освојеним наградама и признањима стеченим на тамичињеима у различнитим научним областима и дисциплинама, за шта су заслужни наставници и директор школе. Поштујућу вредности наших предака, школа је свој развој усмерила ка иновативним моделима наставе, прилагођавајући је потребама ученика и савременим тековинама друштва.

Када говоримо о образовању и васпитању младих, не можемо заобићи вредност установа културе и уметности. ТВ екипа „Просвета има реч“ посетила је Народни музеј у Крушевцу како би са кустосом музеја Наталијом Толичанин разговарала о потребама, интересовањима, али и могућностима школа и школараца да организовано посете ову установу културе. Стална поставка и грађа којом музеј располаже, чине ову установу посебном у погледу образовања и развоја младих, али и одраслих поштоваоца културе и уметности. На веб страници музеја организована је и виртуална тура дела поставке.

О хуманости просветних радника, не треба посебно говорити, јер рекло би се да не постоји установа образовања у којој појединац или група запослених нису укључени у посебан волонтерски рад кроз који помажу другима, а пре свега нашим најмлађима. За емисију говориле су учитељица Снежана Стајковић, која је уједно и председник „Кола српских сестара“ у Крушевцу и наставница у пензији Љубинка Рајковић, чланица друштва „Добра нарав“. Обе организације кроз свој хуманитарни рад значајно су помагале и помажу ученицима школа којима је помоћ и више него потребна.

Свакодневница просветних радника, уоквирена је наметнутним проблемима, са којима се једнако сусрећу сви запослени у установама образовања. Чланови Председништва Уније СПРС разговарали су са представницима синдикалних организација у Крушевцу о посебним проблемима са којима се они у свом граду сусрећу и договорили даље кораке у решавњу истих.

Емисију „Царски град – Крушевац”, гледајте у недељу, 23. маја.2021. године, на свим дигиталним платформама Уније СПРС

Марија Стошић, портпарол УСПРС

 

 
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll