УПОЗОРЕЊЕ НА НЕРЕШЕНЕ ПРОБЛЕМЕ

01. децембар 2020.

Већина ђака опет на онлајн настави, просветари упозорили на нерешене проблеме

Због погоршања епидемиолошке ситуације, већина ђака наставу прати онлајн. Просветари упозоравају да држава није решила проблеме на које су указивали током прошле школске године, као и да је сву одговорност и овог пута пребацила на наставнике.

Уместо у школске клупе, већина ђака у Србији поново иде пред екране својих рачунара. Старији разреди основних школа и сви средњошколци од данас наставу слушају онлајн, баш као на почетку пандемије.

У упутствима које је Министарство просвете послало свим школама наводи се да ће се настава до краја првог полугодишта, односно 21. децембра када почиње зимски распуст, обављати на даљину, уз помоћ дигиталних платформи и програм РТС-а.

Председница Уније синдиката школа Београда Снежана Романдић поручује да упутства министарства и даље покушавају да растумаче, да је сва одговорност пребачена на наставнике, а да замисао министарства да наставу из учионице само пребаци на рачунаре, није изводљива.

„Имамо проблеме који смо имали и тада, а то је недостатак техничких средстава. Неки ученици немају компјутере, неки немају интернет. Треба доћи до ученика, пренети им информаицју, треба доћи до родитеља. Све су то стандардни проблеми које смо имали и у априлу, а нису решени ни сад овим новом циклусом онлајн наставе“, упозорава Романдић.
Упркос нагомиланим проблемима, онлајн настава је ипак боље решење него одлазак деце у школу, сматрају синдикалци. Председник синдиката образовања Чачак Владимир Аџић пита Владу Србије зашто у клупама, упркос све већем броју заражених учитеља, остају само ђаци од првог до четврог разреда основне школе.

„Да ли то значи да су деца млађег узраста, њихови родитељи и други са којима они долазе свакодневно у контакт имуни на Ковид-19? Поштовани родитељи, апелујемо на вас да здравље ваше породице и ваше деце узмете у своје руке. Као родитељи имате право да тражите од учитеља да се за вашу децу организује онлајн настава, а они имају обавезу да вам то и омогуће“, наводи Аџић у писаној изјави.

Председница удружења „Родитељ“ Драгана Соћанин поручује да за захтеве наставинка и учитеља, родитељи имају разумевање и да су ту да им пруже подршку како би деца добила што бољи квалитет наставе.

„Ова година нам је скоро па пропала. Хајде да некако сви мало спустимо лопту и да покажемо како можемо да се снађемо у овој ситуацији, а у најбоље интересу деце. Хајде да то буду нека основна знања која ће се деци пружити и да будемо сигурни да ће се бар то постићи. Ако имамо велика очекивања спрам нереалног стања, нећемо постићи ништа“, каже Соћанин.

Да пружи знања деци, макар и та основна, у овом моменту не може око пет хиљада наставника и учитеља који су, према проценама синдиката, заражени коронаврусом, или се налазе у изолацији.

Извор: Н1
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll