УСПРС – Одлука Владе без икакве стратегије и плана

02. јун 2023.

Унија синдиката о завршетку школске године: Одлука Владе без икакве стратегије и плана
Одлука Владе да се школска година заврши 6. јуна донета је без икакве стратегије и плана, оценио је данас члан Председништва Уније синдиката просветних радника Србије Добривоје Марјановић.

„Ова одлука Владе је донета без икакве стратегије и плана, никакву корист не може да донесе образовном систему, ово значи даље руинирање система и знања. Као наставници и као родитељи за одлуку смо јуче чули из медија, нисмо имали никакав претходни сигнал, назнаку да би оваква одлука могла бити донета, а школе су о томе тек данас обавештене“, казао је за Бету Марјановић, који је и председник крушевачке Уније.

Нелогично је, додао је он, то што на седници Савета за спречавање вршњачког насиља, одржаној пре три дана, на којој су били и премијерка и министри, никаквог говора о такој одлуци није било.

Упитао је ко је саветовао Владу за овакву одлуку, с обзиром на то да то нису учинили наставници и професори који у школама раде са децом, јер су и сами јуче из медија сазнали.

„Не знамо шта данас да кажемо деци, када смо ушли у учионице, пола деце се радује, пола плаче, јер не може да стигне да попорави оцене. Сада је на руководиоцима и наставницима у конкретним школама да организују одговарање ученика. Трудићемо се да умањимо шетету која је већ нанета деци“, казао је Марјановић.

Истакао је да би много лакше било да су просветари макар имали назнаку да постоји могућност за тако нешто, односно имали времена да се припреме шта ће да раде од 6. до 20. јуна.

„Најжалије је то што по стоти пут нису консултовали никога од нас, прво је информација стигла у медије, а потом је послата школама, ето колико се вреднује наш рад“, рекао је Марјановић.

Он је подсетио да Унија на насиље упозорава годинама уназад, те да је након што је у децембру прошле године професорка била угрожена на радном месту, направљена Радна група, али да конкретни потези нису спроведени.

„Десила нам се потом трагедија за коју смо мислили да се никада неће десити, која је окренула образовање наопачке. Дотакли смо дно, почели да разматрамо како да изађемо из ове ситуације, указивали смо да у школама није нормална атмосфера, а надлежни су то покушали да већим бројем полицајаца амортизују, али није то било решење“, казао је он.

Напоменуо је да је, потом, Унија синдиката направила платформу за рад са родитељима, представила је јавности те кренула са радом на њој, уз напомену да је то ситуација која неће трајати месец, два, већ да ће бити потребне године да се систем врати у нормалу, а „онда нас сачека ово јуче“.

Прекид школске године у року од три дана од дана доношења одлуке зачудио је и затекао и родитеље у Крушевцу.

Мајка двоје основаца М.Д. казала је агенцији Бета да је, као и већина родитеља и наставника које познаје, шокирана, не зато што сматра да није требало раније завршити школску годину, него начином на који је то учињено, „изненада, без претходне најаве“, уз питање да ли се ико у Србији запитао како такве одлуке утичу на децу.

Да је то чист политички поступак казала је В.М, чије дете похађа средњу школу, која сматра да се на тај начин власт труди да подиђе колико може просвети и избегне штрајк у најави.

Извор: Нова С
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll