УСПРС подсећа на договор – радни однос просветарима који већ раде

17. јун 2020.

Представници крушевачке Уније синдиката просветних радника подсећају да просветари већ деценију чекају на увођење платних разреда. Такође, од државе траже да испоштује договор који је са синдикатом постигла почетком године и на конкурсима који су у току у стални радни однос прими људе који годинама раде на одређено.
– Коначно је време да просвета дође на прво место, увек је у предизборној кампањи она прва на речима, али не после и на делима. Већ 10 година чекамо платне разреде који су најпре најављени за 2015. годину, када смо потписали споразум са Владом и као одговорни људи, који уче децу одговорности, чекали смо то. У међувремену смо штрајковали, упозоравали, постојале су најаве да ће се то деситити 2018 годне, да би се ти платни разредни поново одложили за можда 2021. годину или ко зна коју – рекао је новинарима члан Председништва Уније синдиката просветних радника Србије и председник крушевачке Уније Добривоје Марјановић.

Usprs podseca na dogovor

УСПСР, такође, инсистира да се испоштује договор у вези са конкурсима за пријем просветних радника у стални радни однос.
– Без обзира што смо договорили са Владом да на та места конкуришу радници који годинама раде на одређено, на заменама, који због забране запошљавања нису могли да буду примљени у стални радни однос, да они имају предност, сада имамо информацију да постоје притисци да то буду неки други, нови људи. Ми то нећемо дозволити. Поштоваћемо договор који смо направили, надамо се да ће инспекције реаговати овим поводом – рекао је Марјановић.

Објаснио је да реч пре свега о људима који су у просвети запослени пре 2015. године, а потом у фазама и онима који су запослени до краја 2017. године на одређено.
– За сада о поменутим притисцима имамо прелиминарне информације, конкурси су у току, јер су били заустављени током пандемије. Не бих да прејудицирам, али је индикативно да се то дешава у целој Србији где је актуелно више од 10 хиљада конкурса, и држава и министарство морају да испоштују договор до краја – напоменуо је Марјановић.
Говорећи о настави на даљину он је казао да су професори, деца и родитељи, пре свега, успели да „изгурају школску годину“ те да се нада да неће бити потребе да се онлајн настава поново спроводи од септембра.
– Пуна су уста људима у министарству да је та настава успела, а успела је захваљујући наставницима, родитељима и деци, сви они су користили своје ресурсе, лаптове, рачунаре, телефоне, плаћали свој интернет да би изгурали ову школску годину – напоменуо је он.
Представници УСПРС-а говорили су и о проблемима који у средњим школама настају због све мање дјака наводећи да би министарство у тим ситуацијама за мишљење о укидању појединих одељења требало да пита школе, професоре, родитеље и ђаке, а не да доноси одлуке које након протеста синдиката, запослених и грађана, преиначује.

Ј.Б.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll