УСПРС: Школа изгубила смисао, вратимо достојанство образовању у Србији!

21. јануар 2024.

Извор: odjek.rs

Са Светосавског скупа под називом “Вратимо достојанство образовању у Србији”, који је Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) организовала у парохијском дому цркве Лазарице, поручено је да је школа изгубила смисао у домену васпитања и ауторитета наставника, те да комплетан образовни систем вапи за платформом која ће држави сугерисати на који начин би требало да се делује у будућности.

На скупу који је, уз благослов епископа крушевачког Давида Перовића, одржан у години када УСПРС обележава четврт века од оснивања и 25 година успешног рада, заједничку Платформу за доборобит образовања потписали директори београдским факултета, Друштва директора школа Србије и Српског историјског друштва.

Председник Уније синдиката просветних радника, Добривоје Марјановић рекао је да је овај скуп заједнички покушај да образовање у Србији нађе свој пут:

–Сви делови образовања, почев од наставника па до родитеља и ученика, вапе за једном платформом која ће држави сугерисати на који начин би у будућности требало да се креће образовање. Окупили смо све релевантне факторе, желимо да укажемо шта је то што је у образовању тренутно лоше, а најлошије је то што је школа изгубила смисао у домену васпитања и ауторитета наставника.

Неадекватни лоши програми, погрешно формулисани стандарди о исходима и циљевима као и приметно значајан пад за упис на факултете намењене школовању наставника, како се чуло на скупу, само неки од разлога суноврата образовања у Србији.

Професор доктор Горан Роглић, декан Факултета за хемију истакао је да су он и његове колеге урадиле анализу и дале одређене предлоге за реформу образовања:

–Kренули смо у анализу и добили смо информације од студената да главни разлог нису толико плате колико сам положај просветних радника. То је био повод да сачинимо Платформу, да се врати достојанство просветним радницима.

Платформа, према речима проф. др Роглића, на првом месту треба да утврди стварно потребан наставни кадар, након тога следи предлог да плата у просвети треба да буде 30 до 50 одсто већа од просечне плате у Србији. Следећи проблем је положај наставника јер је, како је казао, запосленима у просвети неприхватљиво да деца имају таква права.

–Највећи проблем и најтежи за решавање је ревизија наставног програма, кадар хемије је већ кренуо са том анализом, надамо се да ће и остали кренути у анализу. Тешко ће бити направити систем у ком ћемо поставити шта је минимум који деца треба да постигну и који су то нивои знања. Ми смо у Унији просветних радника нашли партнере, свесни чињенице да ако се упропасте основне и средње школе пропаде нам и универзитет, који ће остати без студената. Сви ће отићи на приватне факултете- поручио је професор Роглић.

На скупу “Вратимо достојанство образовању у Србији” додељене су и Светосавске награде члановима који су вредним радом и великим залагањем дали допринос у раду и афирмацији УСПРС-а: Јасни Јанковић, некадашњој председници Уније, Драгославу Радојевићу, члану главног одбора и руководиоцу одбора у Ивањици, Љиљани Милетић, чланици главног одбора и руководитељки у Kрагујевцу и Родољубу Милутиновићу, дугогодишњем члану одбора у Kрагујевцу.

М.М.Д.
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll