УСПРС тражи да сви пређу на учење од куће

28. новембар 2020.

Део ђака на онлајну, УСПРС тражи да сви пређу на учење од куће

Унија синдиката просветних радника Србије, након што је Влада донела одлуку о преласку дела ђака на онлајн наставу, обраћа се Кризним штабовима у градовима где је епидемиолошка ситуација аларманта, како би и млађи разреди прешли на онлајн наставу. То је за КрушевацГрад изјавио Добривоје Марјановић, члан председништва УСПРС-а и председник крушевачког Одбора Уније подсећајући да је, иначе, став тог синдиката да је на онлајн требало да пређу сви и да је то требало да се уради раније

– Пратићемо ситуацију и у складу са подацима доносићемо одлуке. Сада се обраћамо Кризним штабовима локалних самоуправа, а уколико не буде реакције надлежних сигурно ћемо донети одговарајуће одлуке како би заштитили живот и здравље деце, запослених и њихових породица. Свима нама је у циљу да се настава одржава, али када имамо овако енормне бројке дефинитивно је неопходно да сви пређу на онлајн наставу – каже Марјановић.

Истиче да је одлука Владе закаснела јер су у протекле две недеље бројке почеле енормно да расту подсећајући да је и поред инсистирања синдиката да се хитно крене у процес онлајн наставе, макар на две до три недеље, разумевања надлежних није било.

– Подаци на нивоу Србије показују да је преко 5 одсто запослених, наставника и осталог особља, односно око пет хиљада, ван система образовања. Од тог броја половина је заражена, а половина је у изолацији због контаката са оболелима. У Крушевцу је ситуација мало повољнија, ту је нешто преко један одсто наставника, 27 њих, ван система. У Школској управи Крушевац најтежа ситуација била је у Александровцу где је близу 6 одсто наставника и запослених испало из система, у ОШ “Аца Алексић” је 7 наставника оболело, а много њих је било у изолацији, близу томе је и Брус док је нешто боља ситуација у Варварину и Крушевцу – прецизирао је он.

Марјановић је поновио да је став синдиката да сви ђаци треба да пређу на онлајн наставу.

Школе, према његовим речима, спремније улазе у нови циклус онлајн наставе, али држава се врло мало ангажовала у обуци наставника.

– Било је неких онлајн семинара које су наставници похађали, али сматрамо да је то било недовољно. У појединим школама информатичари су својим колегама држали обуке у протекла два месеца тако да смо опет захваљујући наставницима дошли до тога да ћемо спремније дочекати нови циклус онлајн наставе – додао је Марјановић.
Што се тиче техничких средстава, како каже, није било помака, Владе није испунила обећање да ће обезбедити средства за наставу те ће наставници поново користити своје ресурсе, своје рачунаре и телефоне како би могли да реализују наставу.

– Тиме се држава очигледно не бави, али су им пуна уста приче да је Србија дигитализована. Не постављају питање на чијим леђима, а то је на леђима оних који држе овај образовни систем, то су наставници, родитељи и деца – додаје он.

Извор: КрушевацГрад




КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll