Важна одлука за малу матуру: Основци до краја дана треба да се изјасне о трећем

29. децембар 2023.

Извор: Euronews Србија

Ученици осмог разреда основних школа имају могућност да се до краја дана изјасне електронски, преко портала Моја средња школа или писаним путем у школи који ће предмет, од пет понуђених, радити као трећи тест на завршном испиту. Обавезни тестови на малој матури су из српског језика и математике, а као трећи бира се један предмет од пет понуђених- историја, географија, физика, хемија, биологија.

У Министарству просвете кажу да се до сада изјаснило 64.671 ученика, односно да је 99,55 одсто изабрало трећи предмет. Највећи број њих се определио да на трећем тесту полаже географију (40 одсто), затим биологију (36 одсто), историју (10 одсто), хемију (7,7 одсто) и физику (6,4 одсто).

Ово је друга година заредом да основци бирају предмет који желе да полажу као трећи тест на завршном испиту. Претходно су на завршном испиту као трећи полагали комбиновани тест са задацима из историје, географије, физике, хемије, биологије.

„Највећи број ученика је ове године изабрао географију, затим биологију, историју, хемију, физику. То су нека мала одступања у односу на претходну годину, с тим што је прошле године највећи број ученика изабрао биологију“, каже Милан Пашић, помоћник министра просвете.

Истраживања показују да су девојчице успешније од дечака. У појединим школама припремне наставе увелико трају.

„Наша разредна је почела са припремном наставом из српског још од септембра и мислим да ће нам то баш помоћи, а из математике и биологије тек почињемо следеће године“, каже Тамара Ерцег, ученица осмог разреда која је изабрала биологију.

И њене другарице углавном су се определиле за биологију. Кажу да је за њих тај предмет најлакши и мисле да се могу добро припремити за трећи тест.

Више могућности за тестирање знања
Новина за основце су и „Моја средња школа – инфо канал“, као и еВежбаоница, онлине платформа преко које ђаци могу тестирати своје знање.
„Али оно што је значајно јесте да смо ми у сарадњи са кабинетом председнице Владе, путем портала еВежбаоница покренули могућност да ученици током године, не само да се припремају за завршни испит, већ и да вежбају одређене области из одређених предмета“, навео је Пашић.

Уколико се ученици предомисле или из одређених разлога се не пријаве до краја дана за предмет који желе да полажу на трећем тесту имају могућност да се накнадно пријаве или да промене изабрани предмет.

Од 22. до 26. јануара 2024. године ученици могу проверити свој избор на порталу Моја средња школа или непосредно у школи. Уколико се предомисле, односне желе да промене предмет који ће полагати на трећем тесту то могу да ураде 29. и 30. јануара 2024. године. Коначно изјашњење ученика о предмету који ће полагати на пробном завршном испиту биће објављено 1. фебруара 2024. године.

У школској 2023/2024 пробни завршни испит биће одржан 22. и 23. марта 2024. године, док ће мала матура 2024 бити одржана 17, 18. и 19. јуна 2024. године.

Након пробног завршног испита, када виде како су урадили трећи тест, ученици ће имати могућност да и у периоду од 8. до 11. априла донесу коначну одлуку из ког ће предмета радити трећи тест на завршном испиту.

Веће оптерећење на предметним наставницима

Снежана Романдић из Уније синдиката просветних радника Србије каже да је нови начин трећег теста донео мало више обавеза за ученике да се посвете трећем тесту.

„Надам се да ће ученици добро урадити трећи тест. Прошле године су ученици били затечени избором предмета, јер су навикли на комбиновани где су остваривали највећи број бодова“, навела је она за Euronews Србија
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII a Фаза одобрених радних места 30 – 50%

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll