ИЗ АРХИВ УСПРС – ВЕЛИКЕ ПРИЧЕ СИНИШЕ МАЛОГ

12. септембра 2021.

Министар финансија Синиша Мали, 10. септембра, обавестио је јавност о одлуци Владе РС да ће се минимална цена рада у 2020. години повећати за 11,1% односно са садашњих 155,30 динара, на 172,50 динара.

Посебно је нагласио да је то „највеће повећање цене рада у апсолутном износу“ од када се преговара о цени рада, што су потврдили и председници СССС и УГС „Независност“.

Из табеле у прилогу види се да то није тачно. Не зна се шта је горе, да ли што је неистину изнео министар Владе РС или што су се та тим сложила два лидера синдиката. У архиви РЗС лако су могли да утврде да је предходна власт за период 2005. до априла 2012. године, шест пута повећала минималну цену рада изнад 11,1%. Такође напоменуто да ће бити подигнут неопорезовани део зарада на 16.300 динара, као и да ће обавезе послодаваца према ПИО фонду бити умањене за 0,5% (који је и са садашњим издвајањем у проблемима које покрива држава из буџета).

Овим процентом повећања, погажен је и ранији договор са синдикатима да до 2021.год. минимална цена рада односно зарада буде на нивоу минималне потрошачке корпе за којом заостаје за преко 30%.

Сада је сасвим извесно да и просвета не може да добије мање од 11,1% јер ако добије мање однос у висини зарада између I/VII степена стручности, спустиће се још ниже од недопустивих 1:1,97 а зна се да он по матрици понуђених платних разреда треба да буде 1:3,02.

Министар финансија још говори да је за време ове власти минимална цена рада порасла 52%, а ни то није тачно јер је порасла само 35,4% (табела 1.)

Владимир Аџић, руководилац Ресора за аналитику и чланство Уније СПРС
ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УСПРС

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll