ВИШАК – 2.700 УЧИТЕЉА И НАСТАВНИКА

20. септембар 2021.

У основним и средњим школама широм земље одређени прекобројни просветари

У основним и средњим школама у Србији у претходној школској години, ионако турбулентној због онлајн наставе изазване вирусом корона, без посла је остало 2.700 наставника.

Од тога је технолошким вишком проглашено 148 просветара са пуном радном нормом, а међу њима је највише учитеља, и то 19, док је без посла остало и 11 наставника практичне наставе.

Остали су по неколико наставника из средњих стручних школа, као што су кожарске, дизајнерске, графичке, грађевинске…

Ово показују подаци Уније синдиката просветних радника, а како нам је рекао Добривоје Марјановић, већина просветара који су остали без посла запошљава се у другим школама у којима има упражњених радних места. Листу слободних места објавило је Министарство просвете, а наставници који су технолошки вишак у својој школи конкуришу за посао у другој образовној установи у којој је упражњено „њихово“ место. Они имају предност у односу на колеге које ту већ предају, али су запослени на одређено време.

Једна од могућности је, напомиње Марјановић, да наставник који је технолошки вишак буде распоређен на рад у бибилотеку, или неко друго место у својој школи. Просветари који не нађу нови посао у наредних годину дана примаће 65 одсто од плате ако су пре губитка посла имали пуну норму. Уколико се не запосли и дефинитивно остане технолошки вишак, добија отпремнину.

– Ти наставници углавном се распореде на упражњена радна места – каже Марјановић. – Годишње само у пензију оде између две хиљаде и три хиљаде просветара и на њихова места мора неко да дође.

Од 2015. године тако је распоређено око 25.000 наставника, прошле школске године преузето је 2.115 просветара, док је од 2015. до 2020. годишње преузимано око 2.500 њих.

Наш саговорник истиче и да је око 11.000 наставника који су радили на одређено удомљено, добили су сталан посао и ушли у систем.

Марјановић подсећа да је њихово запошљавње ишло по фазама, па је тако сада на реду пета фаза, односно наставници који су почели да раде 2018. године на одређено време.

– Ту иницијативу упутили смо Министарству просвете и верујем да ће бити реализована – каже Марјановић.

РЕШЕЊЕ – МАЊА ОДЕЉЕЊА?
Синдикати као решење предлажу смањење броја ученика по одељењу, што би, како кажу, упослило наставнике који остају без посла. По њиховом мишљењу, горња граница за број ученика у одељењу требало би да буде 24, а сада их има и више од 30.

Извор: Вечерње новости
КАНЦЕЛАРИЈА УСПРС: 065/944 2000

Unija sprs logo

ПРАВНА СЛУЖБА УНИЈЕ СПРС: pravnik2usprs@gmail.com pravnik3usprs@gmail.com usprspravnik@gmail.com

ЧЛАНОВИ УСПРС РАДНИХ ПОДГРУПА ПРИ ШКОЛСКИМ УПРАВАМА

Јединствена листа технолошких вишкова

Листа радника са непотпуним радним временом

Слободна радна места

МОЈА ПРАВА – ПРЕУЗИМАЊЕ

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – ТЕХНОЛОШКИ ВИШАК

ЗАХТЕВ ЗА ПРЕУЗИМАЊЕ – НЕПУНО РАДНО ВРЕМЕ

ПОПУСТИ ЗА ЧЛАНОВЕ УСПРС

ПЕТИЦИЈА УНИЈЕ СПРС – СМАЊЕЊЕ БРОЈА УЧЕНИКА У ОДЕЉЕЊУ

ПКУ – Covid 19

ПРОСВЕТА ИМА РЕЧ

Одлуке о расписивању конкурса на одређено и на неодређено. Споразуми о преузимању запослених Решења о избору кандидата

konkursi

VII Фаза одобрених радних места

VI Фаза одобрених радних места

V Фаза одобрених радних места

IV фаза одобрених радних места

III Фаза одобрених радних места

II Фаза одобрених радних места

I Фаза одобрених радних места

Izrada web sajta: ATEC Technologies
Scroll